Brüsszel ismerteti az időközi agrárreform tervét
2008. május 18., 15:44
Magyarország számára az eredeti brüsszeli elképzeléseknél valamelyest kedvezőbbek lehetnek azok a hivatalos javaslatok, amelyeket az Európai Bizottság kedden ismertet a korábbi európai uniós mezőgazdasági reformok kiigazítására, illetve az elmúlt években tapasztalt változások, köztük az EU kibővülésével adódott új helyzetek kezelésére.

Brüsszeli nézőpontból nem radikális, hanem csupán kisebb reformokról van szó, mindenekelőtt a korábbi átfogó változtatások hatásvizsgálatáról és módosításáról. Ezért is hívják az uniós zsargonban egészségügyi átvizsgálásnak azt a döntéshozatali folyamatot, amely az előzetes bizottsági javaslatokkal tavaly vette kezdetét, és az év végén várható megállapodással le is zárul.

Az agrárpolitika felülvizsgálatát az EU-tagországok állam- és kormányfői határozták el azt követően, hogy a magas mezőgazdasági támogatási kifizetések miatt néhány befizető ország majdnem megvétózta a 2007-2013-as uniós keretköltségvetést. Az egészségügyi ellenőrzés ezért beleilleszkedik az EU-költségvetés felülvizsgálatába is, amelyre a következő két év alatt kerül sor.

Az egészségügyi ellenőrzést szükségessé tevő további tényezőként említetik a nemzetközi piacok alakulását, a klímaváltozást és környezetvédelmi kihívásokat, az uniós bürokrácia csökkentésének igényét, illetve a korábban elhatározott uniós intézkedések módosításának szükségességét.

A hivatalos javaslatok ismertetésére azt követően kerül sor, hogy az EU-tagországok és az Európai Parlament ismertették előzetes állásfoglalásukat a nem hivatalos, "tapogatódzó" elképzelésekről. A brüsszeli bizottságtól származó kiszivárogtatás szerint mindazonáltal rendkívüli horderejű változás nem várható a kiinduló ötletekhez képest.

Továbbra is biztosra vehető, hogy a javaslatok nyertese az uniós vidékfejlesztési politika lesz, amelyre jelentős összegeket csoportosítanak át a közvetlen támogatások keretéből. Kérdés maradt viszont, hogy szab-e az EU felső korlátot a közvetlen kifizetésekhez.

A hivatalos javaslatokban várható, hogy a bizottság a nagyobbakkal szemben a kisebb gazdaságok javára elmozdul a támogatások elosztásában. Brüsszel szerint ugyanis a nagy farmoknak nincs szükségük ugyanolyan arányú támogatásra, mint a kisebbeknek, mert más eszközök is segítik őket.

Ezt a megközelítést több olyan EU-tagállam kereken ellenzi, ahol jelentős arányban vannak jelen a nagy termelők.

Megemelni javasolja várhatóan Brüsszel a támogatásra jogosult legkisebb termőterület nagyságát - ezzel viszont az aprógazdaságokkal rendelkező országoktól érte bírálat.

Továbbra is várható, hogy a lényegében még a második világháború utáni szűkebb időkből eredeztethető felvásárlási és raktározási (azaz intervenciós) rendszert a legtöbb ágazatban leépítenék - a kivétel a legfőbb uniós kenyérgabona, a búza lehet.

Megmarad a javaslatok között a tagállamok nagy részére ma még kötelező parlagoltatás megszüntetése, továbbá a tejkvótarendszer eltörlése 2015-től (előtte a kvóták fokozatos emelésével).

Megerősíti a bizottság egészen biztosan, hogy folytatja a támogatások leválasztását a termelésről, továbbá annak az elvnek az alkalmazását is, hogy a termelőknek egyszerre kell megfelelniük a mezőgazdasághoz csak érintőlegesen kapcsolódó több más követelménynek is (környezetvédelmi, állatjóléti, növény-egészségügyi és más előírásoknak).

A novemberben ismertetett kiinduló javaslatokról folytatott miniszteri viták során kialakított kormányközi álláspontba - a magyar tárca akkori közlése szerint - beépültek a magyar javaslatok is, köztük az, hogy a támogatásoknak a termeléstől való további elválasztása tételes elemzéseken kell, hogy alapuljon, és az Európai Bizottságnak rá kell világítania az ilyen lépések előnyeire és hátrányaira is. Meghatározó eleme az álláspontnak az is, hogy a bizottságnak részletes hatásvizsgálatot kell készítenie elsősorban a gabonaágazatra vonatkozóan, hogy a piaci támogatási eszközöket milyen formában lehet átalakítani a kereslet és az ellátás biztonságának garantálása érdekében. Sürgetik a miniszterek az adminisztratív terheknek a kis- és középvállalkozások számára különösen fontos csökkentését.

Ami az Európai Parlamentet illeti, a képviselőtestület közös dokumentuma a legtöbb lényegi elemben támogatja az Bizottság terveit, de számos ponton, mindenekelőtt a kiadások csökkentését ellenezve, el is tér attól. A magyar EP-képviselők ráadásul jelezték, hogy az EP-jelentés több elemével nem értenek egyet - a Fidesz, a KDNP és az MDF nem is szavazta meg a jelentést, mert az szerintük ellentétes a magyar érdekekkel.

(MTI)