Rekordra drágult a CO2-kvóta a szabadpiacon
2008. május 23., 11:04
Kétéves rekordra drágult a széndioxid kibocsátási engedélyekre szóló kontraktus a legközelebbi határidőre az európai szabadkereskedelmi rendszerben, az Európai Klímatőzsdén.

A kontraktus csütörtöki, 26,55 eurós ára a legmagasabb 2006. április óta, amikor az akkor irányadó kontraktus ára 33,70 euróra emelkedett, majd gyorsan összeomlott. Utoljára tavaly májusban volt az ára 26 euró fölött.

A mostani drágulás oka egyfelől az energiaárak emelkedése: a kőolaj idén eddig 41 százalékkal drágult, a kibocsátási engedélyekre szóló kontraktusok 18 százalékkal drágultak. A másik, fontosabb ok a jelenlegi körülmények között, hogy az EU tavaly szigorította a fizikai kibocsátási határokat a 2008-2012-es időszakra, ezért nő a kereslet a kibocsátási engedélyekre, ellentétben az első, 2005-2007-es időszakkal, amikor kezdeti emelkedés után a kibocsátás-kereskedelmi árak összeomlottak, mert kiderült, hogy az EU összességében a valóságosnál több szennyezőanyag kibocsátására adott ki engedélyeket.

Szakértők szerint a kibocsátási engedélyekre szóló kontraktusok az idén 30 euró fölé drágulhatnak.

(vg.hu)