Az EU játsszon fontos szerepet az izraeli-palesztin ügyben
2008. május 23., 11:52
Mahmúd Abbász palesztin elnök felhívta az Európai Uniót (EU) arra, hogy játsszon "fontos politikai szerepet" az izraeli-palesztin békefolyamatban.

Abbász Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel csütörtökön Rámalláhban folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtóértekezletén tette közzé felhívását. Abbász elismerte, hogy az EU gazdasági segítséget nyújt a palesztinoknak, mindazonáltal nyomatékosan hangsúlyozta: ragaszkodnak ahhoz, hogy az EU fontos politikai szerepet is játsszon. Megjegyezte, hogy földrajzilag Európa fekszik a legközelebb a Közel-Kelethez és a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy megértse a térségbeli eseményeket.

A tavaly novemberben felújult izraeli-palesztin béketárgyalások legfőbb támogatója jelenleg az Egyesült Államok. Kouchner úgy nyilatkozott, hogy az EU nem játszhat csupán pénztárosi szerepet a térségben, hanem a békefolyamat előrevitele érdekében "ott kell lennie palesztin és izraeli barátai mellett".

Kouchner reményét fejezte ki, hogy a libanoni belpolitikai válság rendezését célzó megállapodás szerdai aláírása után a Közel-Keleten kialakult kedvező légkör az izraeli-palesztin békefolyamatnak is lendületet adhat.

(mti.hu)