Orbán: Lehet, hogy túlcsúsztam az illendőség határán
2008. május 24., 12:04
A filmművészeti egyetemen zártkörű rendezvényén tett kijelentéseiről is beszélt a Fidesz elnöke a Blikknek adott interjújában.

Egy zártkörű beszélgetésről kiszivárgott, hogy ott ön idiótának, sőt bolondnak nevezte Gyurcsány Ferenc kormányfőt.

Orbán Viktor: Ha ki is csúszott a számon ilyesmi, nem volt helyes ilyet mondanom.

Megbánta?

Orbán: Zártkörű beszélgetésen olyasmi is kicsúszik az ember száján, ami nem helyes. Lehet, hogy túlcsúsztam az illendőség határán, bár ott ezen senki sem akadt fenn.

Ugyanott a nagyberuházások és a négyes metró leállításának szükségességéről is beszélt. Így képzeli el a jövőt?

Orbán: Az állami beruházások nagy része nem más, mint állami umbulda. Prágában töredékéért építenek metrót, mint Budapesten. Nincs erre más magyarázat, mint a hatalommal való visszaélés, vagyis a korrupció. A következő kormánynak nincs választása, hogy akar-e tenni ez ellen valamit, vagy sem, hanem kötelessége kivizsgálni: hogyan eshet meg az, hogy egy 300 milliárdos beruházásnak a vége 5-700 milliárd forint. A beruházásokat meg kell csinálni, a metróból is több vonal kellene. Azt kell megnézni, hogy ilyen áron szabad-e folytatni ezeket az építkezéseket. A kérdés az, hogy belenyugszunk-e abba: a beruházások fele-harmada korrupcióra megy el. Én amúgy nem az utakra költeném elsősorban a rendelkezére álló európai uniós és magyar pénzt, ha nem inkább az oktatásra, jó minőségű munkaerőképzésre, az egészségügy színvonalának javítására.

Ha egyszerűsíteni szeretnénk: sztráda helyett emberek?

Orbán: Mint minden egyszerűsítés, ez is túlzás. De vannak fejlesztési elképzeléseink is, a vasutat például fontosnak tartanánk. Olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, hogy az Oroszországból érkező forgalom Magyarországon keresztül haladjon, mert jelenleg a szlovákok megelőznek bennünket.

Együttműködnek az oroszokkal?

Orbán: Feltételekkel kell együttműködnünk velük, átlátható viszonyok között. Másrészt a stratégiai kiszolgáltatottságot is csökkenteni kell: az oroszországi gázbeszerzést ki kell tudni váltani.

A hetekben folyamatosan találkozik a gazdasági élet szereplőivel. Most kik vannak soron?

Orbán: Annyi meghívásom van, hogy nem is tudok mindenhova elmenni. A jövő héten a kamarákkal találkozom. Befektetési tanácsot hoztunk létre, amely egy javaslatcsomagot állított össze. Három egyezséget szeretnék megkötni a gazdasági élet szereplőivel. Az első a szavahihetőség. A második: kössünk megállapodást arról, hogy tíz évig a magyar kormányok egymillió legális munkahelyet hoznak létre. Harmadszor: hozzunk létre új szakképzési rendszert, amelyet működtessenek maguk a vállalatok. Ezzel gazdasági fordulatot lehete elérni Magyarországon.

Ha már a tízéves távlatoknál tartunk: a Fidesz győzelme esetén hány ciklusra tervez?

Orbán: Kétségtelenül több ciklusra. De hogy ennek mi a realitása, azt nehéz megmondani.

És mikortól? Kitölti-e a jelenlegi kormány az idejét?

Orbán: Ha szétnézek az országban, mindenki változást akar. Ilyenkor előrehozott választásokat szoktak tartani. Kérdés, mikor ébred rá a kormánykoalíció arra, hogy minden nappal, amelyet hivatalban tölt, árt az országnak. A közhangulat fogja majd kikényszeríteni az előre hozott választást. Tisztességtelen dolog még két évig csak ott ülni, és lemondani minden átalakításról. Új egyezségek megkötésére van szükség.

És felhasználná-e az SZDSZ-t arra, hogy a költségvetés leszavazásával megbuktassák a kormányt?

Orbán: Ilyen nagyra törő terveink nincsenek, de minden pártnak ki kell találnia, hogyan akar a választók szemébe nézni. Ilyenkor az a tisztességes, ha emelt fővel visszaadjuk a döntés jogát a választóknak. Persze tudom, hogy ez kényelmetlen, mert kormányváltáskor az öszszes korrupciós ügyet ki kell vizsgálni. De aki mulatott, az fizet. Bár a sima, kiszámítható átmenet híve vagyok, ez nem jelenti azt, hogy fátylat dobunk mindarra, ami az országban az elmúlt időben történt. Egy normális országban indulhatnak vizsgálatok, de ez nem durvaság, az átadás-átvételnek ez az alkotmányos rendje.

Lesz saját közpénzügyi államtitkáruk?

Orbán: Más elképzeléseink vannak. A parlament előtt van egy közpénzügyi csomagunk a miniszterek elszámoltathatóságával, személyes pénzügyi felelősségével, amely a hatalommal való visszaélést próbálja korlátozni. Erről világos és egyértelmű jeleket kell küldenünk. Hogy van az okos kormány, meg a buta nép, és a kormány akkor is boldoggá tesz bennünket, ha belegebedünk: ez elfogadhatatlan.

A politika után foci: az EB-re kiutazik-e?

Orbán: Mindig ott vagyok, most is meghívtak a döntőre és az elődöntőkre. Magam inkább a latin focit szeretem.

És Gáspár fiával megy majd?

Orbán: Ezúttal nem: ő ezalatt nyelviskolában lesz. Focistának készül, így nyáron kell tanulnia.

(Blikk, Fodor Bori, Tibay Gábor)