Megkezdődhetnek a tárgyalások Moszkvával
2008. május 26., 12:28
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn megadták a felhatalmazást arra, hogy tárgyalások kezdődjenek Moszkvával az új EU-orosz stratégiai partnerségi megállapodásról - jelentették be hivatalosan Brüsszelben.

A külügyminiszterek annak nyomán hagyták jóvá hivatalosan a tárgyalási mandátumot, hogy a múlt héten a nagyköveti szintű egyeztetéseken a litvánok feladták eddigi fenntartásaikat.

A tárgyalásokat már másfél évvel ezelőtt meg akarták kezdeni, de akkor Lengyelország ezt megvétózta, mert az oroszok állategészségügyi okokra hivatkozva korlátozták a lengyel hús importját. Miután a húsvita megoldódott, és az új lengyel kormány beleegyezett a tárgyalások megkezdésébe, a litvánok álltak elő kifogásaikkal. Ezek részben eltűnt litván állampolgárok sorsának orosz részről történő tisztázását, az orosz energiaszállítások folyamatosságának garantálását, valamint Moszkva grúz, illetve moldovai politikájának megváltozását szabták volna előfeltételül az EU-orosz tárgyalások megindításához.

Miután ezeket a problémákat az EU-diplomatáknak sikerült elsimítaniuk a litvánokkal - a vilniusi követelések nem kis része lényegében helyet kapott az uniós tárgyalási célkitűzéseket összegző felhatalmazási dokumentumban -, minden akadály elhárult. A tárgyalások ünnepélyes elindítása a június 26-án és 27-én Szibériában tartandó EU-orosz csúcstalálkozón várható.

A stratégiai partnerségi megállapodás a biztonság- és külpolitikai, energetikai és kereskedelmi, valamint más gazdasági, továbbá kulturális, oktatási és kutatási együttműködést is átfogni hivatott dokumentum lenne, amely nemzetközi jogi, szerződéses kötelezettségeket tartalmazna. Kidolgozása szakértők szerint akár éveket is igénybe vehet.

Az egyik legkényesebb kérdésnek az energia témája ígérkezik: az unió azt szeretné elérni, hogy az oroszok ugyanúgy nyissák meg piacukat, miként azt az EU-tagországok már megnyitották számukra.

(MTI)