Bácska és Bánát történetéről, és Erdélyről nyílt kiállítás
2008. május 27., 07:43
A Bácska és Bánát mint az európai kulturális örökség részét képező térség történetéről nyílt kiállítás hétfőn az Európai Parlament brüsszeli épületében Becsey Zsolt (Fidesz) szervezésében, a romániai magyar Sógor Csaba (RMDSZ) jóvoltából pedig Erdélyről nézhető meg fotókiállítás ugyanott.

A Bácska és Bánát körzetét történelmi tablók keretében bemutató tárlatot megnyitva Becsey egyebek között azt hangoztatta, hogy veszélyben van az európai örökség egyik legfontosabb, sajátos fejlődésű területe. Mint az MTI-nek elmondta, a sajátos fejlődés abban áll, hogy egy egykor homogén állam a török hódítás, majd a Habsburg-uralom alatt sokszínű, multietnikus térséggé vált. Meg is maradt ilyennek kétszáz éven át, a trianoni szerződésig, amellyel viszont ismét homogenizáció indult el deportálásokkal, kitelepítésekkel és asszimilációs törekvésekkel. Nagyon fontos lenne a heterogenitás megőrzése - hangoztatta a képviselő, úgy vélve, hogy ez lehet egy újabb - a monarchiabeli társadalmi és gazdasági fejlődéshez hasonlítható - siker kulcsa. Hozzátette: ha viszont megszüntetik ezeket a közösségeket, nem marad más hátra, mint olyan munkaerőt importálni, amelyet sokkal nehezebb integrálni, például Ázsiából.

Rövid előadást tartott a megnyitón mások mellett Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Zombori István, a Csongrád Megyei Önkormányzat Múzeumának igazgatója, és üzenetet intézett a résztvevőkhöz Habsburg Ottó, a Nemzetközi Páneurópai Unió tiszteletbeli elnöke is. A 96 éves Habsburg Ottó egyebek között azt emelte ki, hogy Európában számos példa mutatja: kisebbségek, nemzetiségek létezni tudnak egymás mellett konfliktusok nélkül is.

A másik kiállítás Ádám Gyula fotóit mutatja be Az én Erdélyem címmel. A szervező Sógor Csaba elmondta, az erdélyi magyar közösségre, a régió multikulturális jellegére, értékrendjére, kimagasló teljesítményeire szeretné irányítani Európa figyelmét a kiállítással és más eseményekkel, amelyeket a témában szerveznek. Mint hangoztatta, nem szabad elfelejteni, hogy olyan örökségről van szó, amely egész Európáé. Jelezte, mostantól novemberig még bábelőadással, konferenciával és egész estét betöltő színházi előadással készül "megismertetni a brüsszeliekkel azon sajátos világot, amelyet a kisebbségi lét teremtett". A konferenciát Élő Erdély címmel június 10-én tartják az EP-ben, a színházi előadás keretében pedig november 4-én és 5-én láthatják a Kolozsvári Állami Magyar Színház bemutatóját. A vitéz szabólegény című bábjátékot pedig a Marosvásárhelyi ARIEL Bábszínház előadásában a jövő héten tekinthetik meg a brüsszeli érdeklődők a Magyar Kulturális Intézetben.

(MTI)