Benedek Fülöpnek távoznia kell a közéletből
2008. május 27., 11:56
Benedek Fülöp volt szakállamtitkár nem véletlenül vált egy pákozdi ingatlanüggyel kapcsolatban gyanúsítottá, és nem véletlenül folyik ellene büntetőeljárás - mutatott rá Budai Gyula.

Amennyiben hinni lehet a sajtóhíreknek, és a Fejér megyei főügyésznek, Benedek Fülöp volt szakállamtitkár, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, nem véletlenül vált egy pákozdi ingatlanüggyel kapcsolatban gyanúsítottá, és nem véletlenül folyik ellene büntetőeljárás - mondta el sajtótájékoztatóján Budai Gyula, a Magosz szövetségi elnöke.

A Fejér Megyei Főügyészség vezetője szerint a pákozdi ingatlanügy kapcsán olyan adatok merültek fel és jutottak az ügyészség birtokába, amely szerint az az ominózus jogsértő földhivatali határozat, amely alapján a pákozdi ingatlan tulajdonosának tulajdonjoga bejegyzésre került, nem véletlenül született meg, hanem felsőbb nyomásra - tájékoztatott Budai Gyula. A felsőbb nyomás pedig a megalapozott gyanú szerint Benedek Fülöptől érkezett, aki a bejegyzés és az utasítás időpontjában a földhivatalokat felügyelő államtitkár volt - tette hozzá.

Budai Gyula emlékezetett rá, a pákozdi ügyhöz hasonló szituáció merült már fel, és szintén folyik a büntetőeljárás egy újfehértói állami területre kiírt pályázat érvénytelenítése ügyében.

A Magosz szövetségi elnöke felidézte, hogy 2006-ban Újfehértó térségében írt ki pályázatot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), amit öt, helyben lakó gazdálkodó nyert meg. Az eredményhirdetést követően szerződéskötésre vártak mindannyian, ehelyett azonban levélben arról értesítették őket, hogy a földalapkezelő akkori elnöke a pályázatokat érvénytelennek nyilvánította - mondta el Budai Gyula. Hozzátette: ha párhuzamot akarunk vonni a két eset között, ugyanarra a következtetésre jutunk. Az egyik esetben a székesfehérvári földhivatal vezetőjét, a másik esetben pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnökét utasították arra, hogy egy pályázatot érvénytelennek nyilvánítson.

Budai Gyula egy, az NFA-ból származó - az újfehértói ügyre vonatkozó - belső levelezést ismertetve elmondta, Benedek Fülöp konzultációt folytatott a pályázaton induló és pályázaton vesztes, a földet bérlő gazdasági társaság képviselőivel, majd arra döntésre jutott, hogy ezt a pályázatot érvénytelenné kell nyilvánítani, annak ellenére, hogy az NFA felülvizsgálta a pályázatot. A vizsgálat során a következő megállapítást tette: a pályázati eljárás minden elemében megfelel az értékesítési szabályzatnak, az elővásárlási jogosultságnak, a termőföldről szóló törvény és végrehajtási rend előírásainak és a földhivatali bejegyzésnek.

Benedek Fülöpnek utasításadási joga volt a földalapkezelő szervezet elnöke felé. A belső levelezés alapján egyértelmű, hogy Benedek Fülöp adott utasítást arra, hogy ezeket a pályázatokat nyilvánítsák érvénytelennek - mutatott rá Budai.

2007 novemberében tettek feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatali visszaélés bűntette miatt. A nyomozó főügyészség nyomozást rendelt el, és a héten megkezdődnek a meghallgatások - tájékoztatott Budai, aki azt is hozzátette: a pákozdi ügyben is hivatali visszaélés bűntette miatt folyik a büntetőeljárás, és ennek a gyanúsítottja Benedek Fülöp.

A szövetségi elnök hangsúlyozta: akinek a neve két ilyen ügyben felmerül, annak semmi helye a közéletben. Benedek Fülöp felmentését már kezdeményezni kellett volna, ártatlanság vélelme ide vagy oda. Benedek Fülöpnek távoznia kell a közéletből - tette hozzá. Gráf Józseffel kapcsolatban megjegyezte, ha a miniszter nem tudott arról, hogy mi folyik az NFA-ban, akkor azért, ha pedig tudott, akkor azért kellene levonnia a megfelelő konzekvenciát. Elfogadhatatlan az, hogy egy miniszter ne értesüljön arról, hogy milyen folyamatok játszódnak le az állami földek értékesítésében. Mint mondta, abba kellene hagynia a struccpolitikát, és ezekekkel az ügyletekkel el kellene számolnia.

(fidesz.hu)