Közös uniós elnökségi tervek
2008. május 27., 16:34
Közös, másfél évre szóló európai uniós elnökségi tervet készített és írt alá Csehország, Franciaország és Svédország - jelentette be Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh kormányfő-helyettes kedden Prágában.

A mintegy 60 oldalas dokumentum szélesebb keretekben kijelöli azt az útvonalat, amelyen a három ország elképzelése szerint az Európai Unió haladni fog idén júliustól a jövő év végéig. A közös program célja: meghatározni és biztosítani a három uniós elnökségi szakasz témáinak egymáshoz való kapcsolódását, egyfajta kontinuitást, s egyben a nemzeti prioritások teljesítését.

A program egyes fejezetei meghatározzák az Európai Unió legfőbb feladatait a globális világban folyó konkurenciaharc, az energiapolitika, a környezetvédelem és a klímaváltozások terén. A következő időszak fontos uniós témája lesz a legális és az illegális migráció is.

A három ország elnöksége idején szeretne kiemelt figyelmet szentelni az európai intézmények stabilizációjának, a balkáni államokkal folytatandó párbeszédnek és annak, hogy gyorsan felvegyék a kapcsolatot az új amerikai elnökkel.

A másfél évre szóló programot, amelyet Alexandr Vondrán kívül Cecílie Malmström és Jean-Pierre Jouyet, az európai ügyekért felelős svéd miniszter, illetve francia államtitkár látott el kézjegyével, az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia és jóvá kell hagynia. A 27 külügyminiszter találkozóját június 16-ra Brüsszelbe hívták egybe. A dokumentum részleteit annak brüsszeli jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra.

Franciaország az idei év második felében, Csehország a jövő év első, Svédország pedig a jövő év második felében tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

(MTI)