Az érdemi párbeszéd igénye
2008. május 28., 05:00
A mai gazdasági pangásból a kiutat csak egy új alapokra helyezett társadalmi párbeszéddel lehet megteremteni. Ehhez a kisebbségi kormány kevés, mint öreg katonának az őrmester.

Radikális lépésekre van szükség a gazdasági fejlődés felgyorsításához, a nagy állami elosztórendszerek hatékony átalakításához, amit csak olyan kormányzat tud megvalósítani, amely a szavazók többségének bizalmát élvezi. A jelenlegi kormányzat több tekintetben is kisebbségben van, ha pedig még két évig húzza, akkor valószínűleg minden hónappal újabb rétegeket riaszt el tehetetlenségével. Az új kormánynak tehát új egyezséget kell majd kötnie a szociális partnerekkel, elsősorban a versenyszféra munkáltatóival és a szakszervezetek képviselőivel arról, miként állhatunk ismét a térség élére a felzárkózás dinamizmusát, a gazdaság korszerűsítését tekintve. Magyarország csak úgy foglalhatja el az őt megillető helyet globalizálódó világunkban, hogyha polgárainak tehetségét kiaknázva a térség innovációs és logisztikai központja lesz, ahol szívesen találkozik a Kelet és a Nyugat, ha eszmét akar cserélni, vagy éppen felüdülést keres.

Ehhez a szociális partnereknek meg kell egyezniük arról, melyek azok a feladatok, amelyeket sürgősen, s melyek azok, amelyeket középtávon kell megoldani, s milyennek akarjuk látni az országot húsz év múlva. A legfontosabb azonban az, hogy olyan egyezség szülessen, amely munkát ad az embereknek. A gazdasági fejlődés felgyorsítása elképzelhetetlen a munkahelyek bővítése nélkül. A hozzánk hasonló lélekszámú Csehországban egymillióval több ember dolgozik, mint nálunk, és az ország legalább háromszor olyan gyorsan is fejlődik, mint mi. A világon már kitalálták, hogyan kell adókedvezményekkel ösztönözni a pályakezdők és az ötven év felettiek foglalkoztatását. Az új munkahelyek teremtése nemcsak azért elengedhetetlen, mert ez az ország teljesítményét növeli, hanem azért is, mert csak az adófizetők körének bővítésével csökkenthetjük a vállalkozók mostani terheit. Hasonlóképpen fel kell gyorsítani a romák integrálását is. A magyar társadalom fejlődésképtelenné válik, ha tovább folytatódik a romák leszakadása.

Egy hadoszlop is csak olyan sebességgel tud haladni, mint a leglassabb járműve. A gazdaság dinamizálása pedig megnöveli a tehetség tiszteletét és az ország megtartó erejét, máskülönben alulmaradunk a tehetségekért vívott globális küzdelemben, és esélyünk sem lesz semmilyen felzárkózásra.

(Magyar Hírlap)