Zsilipen áll a madárvárta
2008. május 29., 06:49
Száz köbméternyi akácfából készült madárvártával csalogatják a látogatókat a Kis-Balatonra. A kilátó mellett kerékpárút is épült.

Egy félszáz esztendeje épült kétkamrás vasbeton zsilipre varázsolt különleges faszerkezetű kilátóval gazdagodott a Kis-Balaton vidéke. A lesőhelyet - amelyet svájci egyetemisták professzoruk vezetésével terveztek és építettek fel - száz köbméter akácfából ácsolták. Érdekessége, hogy a hasábokat speciális kötésben helyezték el, így sem szöget, sem egyéb rögzítő elemet nem használtak. Az új objektumról a Hídvégi-tavat, annak állat- és növényvilágát, a környező természeti területet figyelhetik meg a látogatók. A turisták a frissen elkészült Kis-Balaton Kerékpárosház kölcsönzőjéből bérelhetnek biciklit, amellyel a vidéket határoló kerékpárúton tekerve érhetik el a felavatott madárvártát.

A tervek szerint 2013-ig összesen 52 milliárd forint jut ezerötszáz kilométer bicikliút fejlesztésére. Ismert, hogy a Balaton jelenlegi jó vízminősége a Kis-Balatonnak is köszönhető. Ennek a természetes szűrőnek a teljes kapacitása csak az itt végrehajtott rehabilitáció lezárulta után tud érvényesülni. Ehhez Magyarország uniós forrást vesz igénybe. Több mint 519 millió forint költséggel most folyik a kis-balatoni ízvédelmi rendszer második ütemének előkészítése.

(Magyar Hírlap)