A török miniszterelnök kettős mércével vádolja az uniót
2008. május 29., 18:05
A török kormányfő azzal vádolta csütörtökön az Európai Uniót, hogy kettős mércét alkalmaz a csatlakozási tárgyalásokon.

"Kettős mércét alkalmaznak; olyan dolgokat akarnak előírni Törökország számára, amilyeneket egyetlen másik tagállam, vagy jelenleg csatlakozási tárgyalásokat folytató ország számára sem írtak elő" - mondta Tayyip Erdogan a huszonhetekről.

A kormányfő mindazonáltal megismételte, hogy Törökország az érezhető előítéletek ellenére csatlakozni kíván az Európai Unióhoz.

Noha a népes muzulmán ország 2005 őszén megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat a közösséggel, egyes EU-tagállamok, köztük Franciaország, ellenzik, hogy Törökország az EU teljes jogú tagja legyen. Párizs - a törököket és több EU-tagállamot magára haragítva ezzel - egyenesen azt javasolta: csak azokat a fejezeteket nyissák meg a csatlakozási tárgyalásokon, amelyek a későbbi, Törökország és az EU közötti (francia elképzelés szerint a török EU-tagságot helyettesítő) "különleges partneri viszonyhoz" szükségesek.

Ali Babacan török külügyminiszter kedden közölte az EU képviselőivel: a csatlakozási tárgyalások vontatott üteme - eddig mindössze hat tárgyalási fejezetet nyitottak meg a 35-ből - oda vezet, hogy megcsappan a török közvéleményben a csatlakozás iránti lelkesedés. Az európaiak válasza erre az volt, hogy csakis Ankarán múlik, milyen ütemben valósítja meg a csatlakozás feltételeként teljesítendő reformokat.

(MTI)