Bedő Zoltán hozzátette: olyan új fajtákat kell nemesíteni, amelyek jó termést hoznak, de tűrik a szárazságot, az ultraibolya-sugárzást és a meleg okozta betegségeket.
Az üvegházhatás következtében a jövőben jelentősen nő majd a levegő szén-dioxid-tartalma, aminek hatására a növények viselkedése és stressztűrő képessége is megváltozik - mondta az InfoRádiónak az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének igazgatója.
Bedő Zoltán szerint ez kihatással lesz a mezőgazdasági termelésre is: lesznek csúcstermést hozó évek, máskor azonban a kis termés miatt a biztonságos élelmiszerellátás is veszélybe kerülhet.
Az élelmiszerhiány nemcsak azért fenyeget, mert egyre erősebben jelentkeznek a szélsőséges éghajlati hatások, és csökken a termésbiztonság, hanem azért is, mert a kereslet is jelentősen növekszik - közölte a szakértő.
Bár a levegő megnövekedett szén-dioxid-tartalma nagyobb termést tenne lehetővé, a párhuzamosan fellépő hatások, a csapadék mennyiségének csökkenése és a hőmérséklet emelkedése épp az ellenkező irányba hatnak, vagyis jelentősen kevesebb teremhet - mondta Bedő Zoltán.