Energia ültetvények telepítése Skandináviában
2008. június 2., 12:37
Az energia ültetvények a bimassza egyre népszerűbb forrásai. Az új növényekhez azonban új technológiára van szükség, így különlegesen kifejlesztett ültetőgépekre is.

Első ízben állított ki a svédországi Jönköpingben rendezett Világ Bionergiája konferencián és kiállításon a dán Egedal Maskinfabrik. A cég ügyvezető igazgatója Niels Fogh ismertette a ültetőgép működését.

Észak-Európában az energia ültetvények nagyobbrészt fűzből állnak, Németországban nyárfa is előfordul. A dán gyártó modellje mindkét fafaj esetében alkalmazható. Működéséhez szabványméretű 2,3 méter hosszú hajtásokra van szükség.

A nagyobb kapacitást biztosító tárcsás aprító rendszert alkalmazzák. A gépkezelő a gépen ülve, kézi erővel helyezi a hosszú fadarabokat a vágó részbe, amit az automatikusan 17-20 cm hosszú kis darabokra vág. A darabkákat hidraulikus ültető berendezés függőleges helyzetben illeszti a barázdába. A kis fadarabok minden további segítség nélkül gyökeret eresztenek a nedves talajban. Három év elteltével lehet először letermelni, majd ezt követően minden második évben lehet ugyanazt a növényt hasznosítani, legalább húsz éven keresztül, ha nem tovább.

Egedal már értékesített az ültetőkből az Egyesült Államokba, és az európai országok közül Magyarországra is. A gép két változatban létezik, az egyik két sorban, a másik négyben képes egyidejűleg ültetést végezni. A négysoros gép óránként két és fél hektár betelepítését végzi el.

Svédország közel 18 ezer hektár energia ültetvénnyel rendelkezik. A monokultúrák nem tűnnek igazán "állatbarát" telepítéseknek az átlagember számára. Niels Fogh szerint ez hamis feltevés. Dániában őz és a fácán is megél az energia ültetvényeken. Az őz különösen kedveli a fűzet, mert egész éven át táplálékforrást jelent.

(forestpress.hu)