Közel egymilliárd dolláros kártérítés
2008. június 4., 07:54
Majdnem egymilliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a Boeing és a Dow Chemicals amerikai vállalatokat környezetszennyezés miatt.

A keddi bejelentés szerint a két cég összesen 926 millió dollárt köteles fizetni coloradói lakosoknak, akik egy, az otthonaik közelében lévő, egykoron atomfegyver-alkatrészeket gyártó üzem, a Rocky Flats okozta környezetszennyezésért pereltek. Az üzemet 1953-tól 1975-ig a Dow Chemicals működtette, utána pedig egy másik amerikai cég, a Rockwell (amely azóta a Boeing tulajdona lett). A Rocky Flats többek között plutónium-detonátorokat gyártott az atomtöltetekhez, ám a jelek szerint a környezetvédelemmel nem sokat törődve: radioaktív fertőzés nyomait mutatták ki az üzem környékén, s ez még a talajba is beszivárgott. A céget 1989-ben bezárták, ám a költséges mentesítési, fertőtlenítési munkák egészen 2005-ig tartottak.

A cégeket több ezer coloradói lakos perelte be, s több mint 15 évig tartó huzavona után 2006 februárjában egy esküdtszék úgy döntött: a Boeing és a Dow Chemicals valóban kártérítési kötelezettséggel tartoznak, részben a pert kezdeményezők egészségének károsodása, részben pedig földjeik értékének csökkenése miatt.

(MTI)