Az EU és az élelmiszerválság
2008. június 4., 14:06
Az élelmezési válságról rendezett római tanácskozáson az ENSZ főtitkára az élelmiszertermelés növelésére buzdította a fejlődő országokat, ám ennek előfeltételeként le kellene állítani a fejlett országokból Afrikába és Ázsiába áramló olcsó exportot - vélik segélyszervezetek.

Az Európai Unió költségvetéséből szubvencionált baromfihús tenyésztők ezreit teszi tönkre egyedül Ghánában - derült ki a német ZDF televízió accrai riportjából. Mivel az európai fogyasztók csak a csirkemellre és -combra vevők, az eladhatatlan fölösleget (szárny, farhát, belsőség) az EU afrikai országokba exportálja. Az accrai piacon kilónként 50 eurócentért kapható európai csirkehús - a vevők örülnek az olcsó, jó minőségű árunak.

A piac másik sarkában ghánai csirketenyésztők árulják portékájukat - hiába. A vásárlókat nem érdekli a hazai baromfi - elsősorban azért, mert jóval drágább az európai importárunál. "A külföldről behozott baromfihússal sajnos nem tudunk versenyezni - kesergett a ZDF kamerája előtt egy helyi árus. - Mi ugyanis nem részesülünk tetemes ártámogatásban, nem úgy, mint az EU-államok baromfitenyésztői." Ez meg is látszik a ghánai húsfogyasztás megoszlásán. A nyugat-afrikai országban értékesített baromfihúsnak tavaly mindössze 5 százaléka volt hazai eredetű - a többit külföldről importálták. Ezen belül 90 ezer tonna az Európai Unió országaiból került a piacokra.

A ZDF riportere megszólaltatott egy helyi baromfitenyésztőt is. Samuel Yeboah elmondta: néhány évvel ezelőtt jól menő ágazat volt és biztos megélhetést biztosított a csirketenyésztés. Neki 7000 szárnyasa volt Accrához közeli telepén - mára alig 700 maradt belőlük. Tíz baromfiistállója közül kilenc üresen áll. Az olcsó import szabályosan tönkretette a ghánai tenyésztőket - Yeboah gazdasága is a csőd szélén áll: az alkalmazottak nagy részét már elbocsátotta a tulajdonos. A dömpingáron érkező EU-baromfi munkától, bértől és reménytől fosztja meg ghánaiak tízezreit - mutatott rá a ZDF riportja.

A ghánaihoz hasonló állapotok láttán segélyszervezetek az uniós agrárpolitika és a szubvenciók sürgős felülvizsgálatát követelik. Az Oxfam németországi irodája felszólította az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereit, hogy vessenek véget az agrárszféra közvetlen ártámogatási rendszerében mutatkozó igazságtalanságnak. A szervezet véleménye szerint a szubvenciók folyósítását szigorú ökológiai kritériumoktól és a mezőgazdasági üzemek alkalmazottainak számától kell függővé tenni.

(MTI)