A románok többsége ellenzi a ciános technológiát
2008. június 12., 17:00
Románia lakosságának 66 százaléka ellenzi a ciános bányászati technológiák alkalmazását - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet csütörtökön mutattak be Kolozsváron.

A felmérés a környezetvédelmi és civil szervezeteket tömörítő úgynevezett romániai Ciánellenes koalíció megrendelésére készült. A civil kezdeményezés azért jött létre, hogy támogassa a ciános bányászati technológiák alkalmazásának betiltását előíró törvénytervezetet. Ezt a jogszabályt Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt (PRM) szenátora terjesztette a parlament elé.

A felmérésből kiderül: a megkérdezettek 67 százaléka akarja, hogy a politikusok fogadják el ezt a törvénytervezetet. Eckstein-Kovács a felmérés ismertetése alkalmából elmondta: reméli, hogy a képviselőház legkésőbb ősszel megszavazza a jogszabályt. A politikus bírálta a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselőinek magatartását, akik az alsóház iparügyi szakbizottságában ellenezték a törvénytervezetet, ellentmondva pártjaik hivatalos álláspontjának.

Szintén csütörtökön Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter megerősítette, hogy a kormány támogatja a jogszabály-tervezetet. Hozzátette: Romániának nagyon alacsony a kapacitása arra, hogy ciánt tartalmazó derítőgátakat semlegesítsen. Korodi is utalt arra, hogy a PD-L és a PSD nem támogatja ezt a tervezetet. A tárcavezető jelezte: emiatt jövő héten levélben fordul Emil Boc (PD-L) és Mircea Geoana (PSD) pártelnökökhöz segítségüket kérve a jogszabály elfogadásához. A felmérés eredményeit valamennyi pártelnökhöz és képviselőhöz is eljuttatják.

A civil szervezetek és a törvény kezdeményezői nem rejtik véka alá, hogy a jogszabály elfogadásával a Verespatakon (Rosia Montana) tervezett aranybánya-beruházást szeretnék meghiusítani. Ez utóbbi engedélyeztetési folyamatát a román környezetvédelmi minisztérium tavaly szeptemberben függesztette fel.

(MTI)