Medvegyev zöldítene
2008. június 13., 09:52
Dmitrij Medvegyev orosz államfő szerint Oroszországban 40 millió ember él környezetvédelmi szempontból rossz körülmények között, egymillió pedig olyan vidékeken lakik, ahol egyenesen életét kockáztatja.

Dmitrij Medvegyev a közelmúltban környezetvédőkkel tartott megbeszéléssel lényegében egy januárban, még első miniszterelnök-heyettesként megkezdett témához tért vissza. Akkor leszögezte: ideje egységes környezetvédelmi normákat bevezetni és az eddiginél sokkal komolyabban és szigorúbban ellenőrizni ezek betartását. Szólt arról is, hogy az országban 80 milliárd tonna szilárd hulladék halmozódott fel, és nem világos, hogy mi lesz vele, ráadásul összetétele sem világos, mert minden üzem maga határozza meg az onnan kikerülő hulladékra vonatkozó normákat.

Medvegyev kijelentette: felül kell vizsgálni a környezetvédelmi felelősség egész rendszerét, valószínűleg sok vonatkozásban szigorítani, de alighanem néhány területen enyhíteni kell a szabályokat. A lapok szerint azonban a hatóságok nem csupán korbáccsal, hanem cukorral is fel akarnak lépni a környezetvédelem érdekében: így például a tervek szerint az ökológiailag hatékony projektekbe kezdő cégek számíthatnak arra, hogy az állam részt vállal a finanszírozásból.

Az elnök rámutatott: problémás az energiatakarékosság ügye is: a legtöbb üzem és gyár tízszer-hússzor több energiát használ fel a valóban szükségesnél, és például a fűtési rendszerekben Oroszországban a világon a legnagyobbak az energiaveszteségek, mire a megbeszélésen jelen lévő Szergej Smatko energetikai miniszter lesütötte a szemét. "Oroszországban az elmaradottság és a mindenütt felfedezhető pazarlás konzerválódása megy végbe, és ez meghatározó hatással van versenyképességünkre" - mondta Medvegyev. Feladatként kitűzte, hogy 2020-ig legalább 40 százalékkal kell csökkenteni a termelés energiafelhasználását. Az erről szóló elnöki rendeletet szerdán alá is írta, s a vonatkozó törvénytervezetet október 1-ig terjesztik a duma elé.

(greenfo.hu)