Karrierlecke machiavellistáknak
2008. június 14., 12:09

A mandragóra, noha sok nevének egyike szerint szerencsegyökér, mégse hoz mindenkinek szerencsét, sőt. Egészen ijesztő a Grimm testvérek által ráaggatott név: akasztófamanó. Hiszünk is a legendáknak, és bizony nem próbálkozunk a földből való kihúzkodásával, mert az veszedelmes; ha kihúzzák, az emberforma mandragóragyökér iszonyatosat sikolt, és aki ezt meghallja, megőrül.

Így aztán ha már mandragóra, akkor legyen inkább Machiavelli hasonnevű bohókás színműve. Ez a jellemkomédia a köznapi embernek legalább annyi tanítást ad az élethez, mint szerzőjének hatalomtechnikai tételei a politikusoknak: képmutatás-természetrajz itt is, ott is - és a fő tanítás: "a cél szentesíti az eszközt". Igaz, a tévhittel szemben ez nem Machiavellitől származik, hanem a jezsuiták jelmondata volt, ám némely machiavellista merít ebből, meg a firenzei mester tanulmányának, A Fejedelemnek a hatalomszerzésre vonatkozó tanításaiból. A mű szerint a fő szabály: a hatalomvágy az erkölcsi elveket háttérbe szorítja, alárendeli a célszerűségnek; a köznép pedig arra való, hogy használják, mint afféle célszerszámot.

Egy mai fejedelemképző kurzusnak is első leckéje ez, és mindjárt utána a Machiavelli-féle metodikai követelménysor: a fejedelemjelölt mindig legyen kész nagy emberek viselkedésének utánzására; taktikai okokból olykor tudjon lazítani a gyeplőn; legyen meggyőződve, hogy a hazugság, a bűn, a kegyetlenség szükséges és megengedhető eszközei a stabilitás fenntartásának. Mindezek, lám, föllelhetők a mai legsikeresebb machiavellista politikai fegyvertárában. Még a mű sugallta utolsó intelemnek is megfelel, vagyis hogy vagyonát gyarapítsa gondosan. A fejedelemközeli körök csak egyetlen tézis érvényesítését hiányolják: végszükségben kérjen tanácsot. Mint mondják, a nagynak nem nevezhető fejedelem tanácsot egyáltalán nem kér, ellentmondást nem tűr, egyre agresszívebb.

Ennek a mai uralkodónak az udvartartása egyébként nem annyira finnyás, mint a reneszánsz Firenzéé; a régiek bizony kárhoztatták a Machiavelli-modellt, amely az etikát leválasztotta a politikáról, a becsületességnek csak a látszatát tartotta fontosnak. De akkor most melyik tanításváltozat éljen: A Fejedelem képmutatás-leckéje, vagy a Mandragóra képmutatás-kifigurázása? Eldöntéséhez tán segít egy csupor elmeélesítő mandragórafőzet. A vígjátékból is tudjuk, ez a terméketlenségnek is gyógyszere. Sajnos, fejedelmeken nem segít: a politikai terméketlenség ellenszeréről Machiavelli egy szót sem szól.

(Várkonyi Balázs, Magyar Hírlap)