Eurostat: történelmi csúcson az infláció az eurózónában
2008. június 17., 06:16
Az Eurostat felülvizsgálata szerint a fogyasztói árak 3,7 százalékkal emelkedtek májusban az előző év azonos időszakához képest, míg a korábbi becslés 3,6 százalék volt.

Áprilisban az EU15-nél 3,3 százalékkal emelkedtek az árak, míg egy évvel ezelőtt 1,9 százalékkal. Az energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció 2,5 százalékkal emelkedett éves szinten, a várt szerint. A fogyasztói áremelkedéshez leginkább az élelmiszerek (+6,4 százalék) és a közlekedés (+5,9 százalék) drágulása járult hozzá. Az áremelkedés szintje ismét távolabb került a legfeljebb 2 százalékos célkitűzéstől - írja a Quaestor.

Az EU 27 tagállamában az éves infláció 3,9 százalék volt májusban, az áprilisi 3,6 százalék után. A tagállamok közül a legalacsonyabb rátát Hollandiában (2,1 százalék), Portugáliában (2,8 százalék) és Németországban (3,1 százalék) mérték, míg a legmagasabb inflációs számokat Lettország (17,7 százalék), Bulgária (14 százalék) és Litvánia (12,3 százalék) közölte. Hétfőn kevéssel dél előtt egy euró 1,5436 dollárba került, szemben a reggeli 1,5360-as szinttel.

(mno.hu)