Elfogadta Szájer József uniós jogi jelentéseit az EP
2008. június 18., 07:44
Az Európai Parlament elfogadta kedden Szájer József európai parlamenti (EP-) képviselőnek, a magyar néppárti képviselőcsoport vezetőjének öt olyan uniós jogi jelentését, amelyek az uniós jogszabályok végrehajtásának demokratikusabb ellenőrzésével kapcsolatosak.

Az uniós jog szerint az Európai Bizottság feladata az Európai Parlament és a tagállami kormányokat képviselő tanács által közösen elfogadott uniós jogszabályok végrehajtása, s a tagállamok delegáltjainak részvételével működő bizottságok felügyelik e végrehajtást.

Egy 2006-os tanácsi határozat bevezette az "ellenőrzéssel történő szabályozási eljárást". Ez az eljárás a végrehajtási intézkedések nem alapvető fontosságú elemeinek módosítására irányulhat, beleértve néhány ilyen elem törlését vagy új, nem alapvető fontosságú elemekkel történő kiegészítését. Ez az eljárásmód lényegében vétójogot ad az Európai Parlamentnek arra az esetre, ha az Európai Bizottság átlépné végrehajtási intézkedéseivel a végrehajtandó jogszabály eredeti kereteit. Az eljárás bevezetése nyomán most számos uniós jogi aktust módosítani kell. A bizottság összesen 225 ilyen rendelkezést azonosított, és ezeket több csomagba sorolta. A most tárgyalt csomagban mintegy hatvan rendelkezés szerepel.

Az Európai Bizottság által javasolt módosítások európai parlamenti felelőse Szájer József, aki ezúttal nyolc jelentést terjesztett elő, és ezekben a legkülönbözőbb témájú rendelkezések jogi kiigazítására tett javaslatot. Kedden öt jelentést bocsátottak szavazásra, és mindegyiket elfogadták. Szerdán szavaznak két további Szájer-jelentésről, a nyolcadikkal pedig később foglalkoznak.

(MTI)