Elkészült az ózdi térség hulladékkezelője
2008. június 24., 08:47
Hulladékátrakó állomás és hulladékudvar épült mintegy 3,5 milliárd forint beruházással Ózdon, a létesítményt és a hozzá csatlakozó közutat ma adják át.

A beruházás, amely az unió infrastrukturális előkészítő alapja, az ISPA támogatásával valósult meg, a Sajó-Bódva völgye komplex hulladékgazdálkodási rendszerének fő eleme. A hulladékkezelő telep a 118 települést tömörítő Sajó-Bódva Völgye és Környéke Önkormányzati Társulás mintegy 230 ezer lakosának kommunális hulladékát fogadja és kezeli. A költségek 10 százalékát az önkormányzatok állták, az Európai Unió 50 százalékban, a magyar állam pedig 40 százalékban járult hozzá.

A Sajó-Bódva völgye térsége jellemzően aprófalvas terület, ahol a szilárd hulladék megfelelő kezelése eddig megoldatlan volt. A kazincbarcikai és a sajókazai önkormányzat - a térség közszolgáltatóinak bevonásával - ennek az egyre tarthatatlanabb helyzetnek a megszüntetésére vállalkozott 2001-ben, amikor az ISPA pályázat benyújtását, és a siker érdekében a térségi összefogást kezdeményezte, ehhez csatlakozott a többi önkormányzat.

(MTI)