Csizmadia: Hiteltelen a gazdaságpolitika
2008. június 24., 09:34
Eredmények hiányában, sőt a negatív mutatók miatt nincs hitele a gazdasági vezetésnek. Ha pedig hiteltelen a gazdaságpolitika, nincs olyan feladat, amelyet véghez lehet vinni - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Csizmadia László, a Patrióták a Gazdaságért és a Közjóért Egyesület elnöke.

- A kormány szerint csökken a hiány, javul a gazdaságpolitika hitelessége, ráadásul jövőre az adórendszer is átalakul. Jó úton járunk?

- Pont az ellenkezője igaz a sikerpropagandának. Sajnos megállapíthatjuk, eredmények hiányában, sőt a negatív mutatók miatt nincs hitele a gazdasági vezetésnek. Éppen ezért az MSZP-SZDSZ-összetételű vezetés elemezze és mutassa be pontról pontra, hogy az elmúlt hat év alatt a nekünk ígért programját miként valósította meg. Vagyis az elmúlt hat évben hogyan alapozta meg a gazdaságfejlődést, s mi várható a jövőben. Szakmai érvekkel és az elmúlt évek eredményeinek kimutatásával sikerpropaganda helyett győzzön meg minket, patrióta választókat arról, hogy helyes az út, amelyen járunk.

- Miért hiteltelen a gazdaságpolitika?

- Miközben a magyar kis- és középvállalkozások a haláltusájukat vívják, nem lenne szabad hiteles gazdaságpolitikáról szónokolnia a kormánynak. A kialakult helyzet nem nézhető tovább, ezért azonnal cselekedni kell, s többet már nem hibázhatunk. A megfelelő lépések megtételéhez nemcsak a képviselőknek, de most már nekünk, Magyarországon élő és dolgozó, ennek az államnak adót fizető patriótáknak is tisztán kell látnunk.

- Fontos az elszámolás?

- Feltétlenül. A hitelesség zálogaként az általunk megválasztott képviselők becsületesen álljanak az emberek elé minden választókörzetben, és személyesen is tegyenek hitet arról, hogy jónak tartják az általuk megszavazott döntéseket, indokolják meg azokat. Mondják el, mi várható holnap, és írásban, konkrét adatokkal alátámasztva közöljék választóikkal, mi a garancia arra, hogy az intézkedések szakszerű koncepción alapulnak, és megfelelő eredményt hoznak.

- Csak a kormánypárti politikusokra, illetve a kabinetre gondolnak?

- Természetesen nem. Az ellenzék is világosan adja elő a programját, bizonyítsa be, hogy az jobb a jelenleginél, és kiviszi az országot a kátyúból. Konkrét gazdasági intézkedések terveivel, konkrét számokkal mutassa be az általa állított szebb jövőképet, s garantálja a szakértelmet. Aki pedig bízik az igazában, az vállalja a megméretést. Utólag is.

- Nem tart attól, hogy legfeljebb újratervezik a gazdasági utat, aztán ismét csak elleszünk valahogy?

- Néhány újratervezésnek már megittuk a levét, éppen ezért a költségvetés elfogadása - amely csak tényeken és nem reményeken alapulhat - nem pártpolitikai kérdés, a polgárok adóforintjairól van szó.

- A parlament összetételének megszavazása, a költségvetés jóváhagyása azonban politikai kérdés.

- A közjó és a közügyek intézése bizony politika, de a politika nem azonos a pártpolitikával. Van még idő a jövő évi költségvetés elfogadásáig. Dolgozzanak hát keményen, és főleg szakértelemmel a képviselők, majd a számok tükrében és - a lelkiismereti szavazás kötelező elrendelésének hiányában is - a lelkiismeretükre hagyatkozva hozzanak megalapozott, helyes döntéseket.

- Az viszont jó hír, hogy átalakul az adórendszer, nem?

- Két éve csökkentettük az áfát, most ismét emelni akarjuk. Persze így az infláció tovább nőhet, a szegények adója nő, és persze ez kihat a kis- és közepes vállalkozásokra, még gyorsabban mennek majd tönkre. Tessék már végre az életben és a gyakorlatban jártas szakemberekre is támaszkodni. Itt "lent" is vannak értelmes gondolatok. Mi, a gazdaságért és közjóért tenni akaró patrióták, szívesen segítünk. Van muníciónk a közös ügyek előreviteléért folytatandó harcban, csak igényelni kellene. Sok, a minisztériumok által megrendelt, nyilván még szakértőbb szakértői anyag költségét lehetne rajtunk keresztül megspórolni.

- Mi a véleménye az adóamnesztiáról?

- "Rongyos" ötven-nyolcvan milliárdért nem lehet felmenteni az adócsalókat, a nagyhalakat - és közben elfelejteni az adómorált, és a becsületes adózót köznevetség tárgyává tenni. Inkább el kellene ismerni, hogy az adóellenőrzés nem hatékony. Nem lehet elfogadni, hogy az adóamnesztia keretében be nem vallott - a jóhiszemű adózó által nem észlelt - adóhiányokat utólag nem szankcionálja majd az APEH. És ha mégis, akkor milyen alapon járul hozzá a szándékosan be nem fizetett adó elengedéséhez? Tisztázni kell, kinek az érdeke az adóamnesztia, hol húzódik a következetesség és az egyenlő elbánás határvonala. Amíg ez nem tisztázódik, addig a jelenleg alkalmazott adóamnesztiából nem kérünk. A büntetőjogot alkalmazni kell minden csalóra - ez a rendezett társadalom egyik ismérve. A jogi norma lényege egy adott társadalmi viszony - egy "ügy" - szabályozása, amely egyformán kötelező lent és fent, szegénynek és gazdagnak egyaránt.

(Magyar Hírlap)