Tsvangirainak kell vezetnie a zimbabwei kormányt
2008. július 2., 10:22
Az Európai Unió nem fogad el olyan zimbabwei kormányt, amit nem az ellenzéki vezető, Morgan Tsvangirai irányít - közölte kedden Bernard Kouchner francia külügyminiszter.

Július elsejétől Franciaország látja el Európai Unió soros elnöki tisztét. "Az Európai Unió nem fogad el más kormányt, csak azt, amit Tsvangirai irányít" - jelentette ki Kouchner a France 2 közszolgálati televízióban. Az uniós álláspontot erősíti, hogy a zimbabwei parlamenti választást is a Tsvangirai vezette Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) párt nyerte.

Az EU francia elnöksége az Európai Bizottsággal együtt világosan fogalmaz: a kormány nem lesz legitim, ha nem az ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai irányítja, aki 47 százaléknyi szavazatot kapott az elnökválasztás első fordulójában - szögezte le a miniszter, aki szerint a második forduló csak komédia volt.

Kouschner az interjúban felszólította az Afrikai Uniót, hogy Tsvangirait ismerje el Zimbabwe törvényes vezetőjének.

(mit.hu)