Bővítés: folytatják a megkezdett tárgyalásokat
2008. július 10., 08:27
Európai Parlamentben az unió további bővítéséről vitáztak szerdán Strasbourgban.

Schmitt Pál néppárti EP-képviselő írásos hozzászólásában a vita alapjául szolgáló jelentés legnagyobb pozitívumának azt nevezte, hogy az hitet tesz a már megkezdett csatlakozási tárgyalások folytatása mellett, és európai perspektívát kínál a Balkán országainak. "Az Európai Unió hitelességét gyors és hatékony megoldások felmutatásával őrizhetjük meg, nincs időnk még egy hároméves gondolkodási időre, hiszen 11 hónap múlva egész Európa mond véleményt az Unióról, az európai választásokon" - figyelmeztetett Schmitt.

Gál Kinga néppárti képviselő írásban benyújtott felszólalásában hangsúlyozta, hogy a csatlakozás lehetősége mozgatórugóként hat a tagjelöltek modernizációját és a jogállamiság kiteljesedését illetően. Ha enyhül a követelményrendszer, ha távolodik a cél, ez visszalépést okozhat a felkészülésben - vélekedett, példaként említve az indulatokat kiváltó kisebbségellenes rendeletek elfogadását Ukrajnában. Az anyanyelven oktató iskolák megszüntetését, a nyelvvesztést, a beolvasztást összeegyeztethetetlennek nevezte az európai jogállamisággal.

(MTI)