A kilátástalanság a vendég
2008. július 10., 10:16
Elemzők ma már a 225 forintos euróárfolyamot sem tartják kizártnak. Ez jó hír a kiutazó magyar turistáknak, hiszen olcsóbban jutnak valutához. Nem jó viszont a hazai szállodaiparnak. Gyenge a kereslet, áremelésre nincs lehetőség. Marad a létszámleépítés, a fejlesztések és felújítások elodázása. Az utazási irodáknál más a helyzet, hiszen a magas kerozinár és az erős forint nagyjából kiegyenlíti egymást.

Belátható időn belül elérheti a 230 forintos eurószintet a forint árfolyama, sőt hosszabb távon a 225-ös szint sem kizárt - állítják az elemzők. Ennek ellenére általában nem adják olcsóbban útjaikat az utazási irodák, bár egy-egy "last-last minute" ajánlattal találkozhatunk.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, minden irodának a saját üzletpolitikája határozza meg, hogy ilyen esetben mit tesz. Miután azonban ez az ágazat egy évvel korábban ajánlja ki árait, nagy mozgásterük nincs. Ráadásul a forint erősödésével párhuzamosan szöktek föl a kerozinárak, amelyek nagyjából kiegyenlítik egymást. Mint mondta, ennek ellenére jó néhány iroda hirdetett új akciókat, hogy megtartsa ügyfélkörét.

"Katasztrofális helyzetet jelent a hazai szállodaiparnak a forint ilyen mértékű erősödése" - mondta Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára. A szállodák - főként a fővárosiak - vendégeinek nagy része külföldi, akiknek euróban ajánlják ki a szállodai szolgáltatás árait. A vidéki szállodákban - leginkább a Balatonnál és a gyógyfürdős településeken - a vendégek fele jön külföldről. Amíg 2006-ban 260 forint körül volt az euró átlagára, addig ez az idei év első felében 245 forint körül mozgott, mára 230 forint közelébe ért. Ebből látható, hogy amíg 2006-ban 26 ezer forintot kapott a szálloda száz euróért, addig ma csak 23 ezret. Ráadásul 2006-ban a szállodai szolgáltatások áfáját is öt százalékkal emelték, ez ma húsz százalék.

Kovács István elmondta, hogy a szállodák bruttó működési eredményét jelző, úgynevezett GOP az elmúlt két évben átlagosan 10-15 százalékpontot romlott. Tehát, ha egy hotel 2006-ban negyven százalékot ért el, akkor ma 25 százalék körüli, ha akkor harminc százalékot ért el, ma 15 százalék körüli szinten van. Ezek már kifejezetten nagyon gyenge eredmények. Különösen nehéz helyzetben vannak azok a hotelek, amelyek az elmúlt években hitelekből fejlesztettek, ahol jelentős az adósságszolgálat. A gyógy- és wellness-szállodáknak további terhet jelent az elmúlt két év negyven százalékot meghaladó energiaár-emelés. Ezeknél ugyanis a fajlagos víz, csatorna, energiafelhasználás - a hotelek profiljának megfelelően - magasabb.

"Megoldást az áremelés vagy a jelentős mértékű költségcsökkentés jelent. Árat emelni viszont csak erős piaci kereslet mellett lehet, ami ma nincs. Így marad a kényszerű létszámleépítés és a fejlesztések, renoválások elhalasztása. Ez pedig egyértelműen a minőség rovására történik."

Menekülési utat a szállodai szakma az adókönnyítésben, áfacsökkentésben lát, ami 2009-nél előbb biztosan nem várható.

Veszteségek

A magyar szállodák éves forgalma hozzávetőleg 270 milliárd forint, ennek ötven százaléka - 135 milliárd forint - realizálódik előszerződések alapján. Ha a forint erősödése tovább folytatódik, akkor éves szinten is hat-nyolcszázalékos árfolyamveszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a szállodaipar, ami csaknem tízmilliárd forint a szektor egészében.

(Hunyor Erna, Magyar Hírlap)