Franciaország: módosított javaslat az uniós bővítésről
2008. július 10., 15:37
A francia nemzetgyűlés második olvasatban elfogadta csütörtökre virradó éjjel azt az intézményi reformról szóló törvényjavaslatot, amelynek részeként az Európai Unió további bővítésének ratifikációjáról szóló vitáról kompromisszum született.

Ennek értelmében kötelező lesz népszavazásra bocsátani az EU bővítését, kivéve ha a parlament javaslatára a köztársasági elnök a parlamenti ratifikáció útját választja. A kormánypárti képviselők támogatták a javaslatot, az ellenzék viszont ellene szavazott.

A javaslat alapvetően Törökország uniós csatlakozását érinti, amelyet Nicolas Sarkozy francia elnök nem támogat, hanem inkább "különleges partneri viszony" kialakítását szorgalmazza a muzulmán többségű országgal.

A májusi első olvasatkor a nemzetgyűlés egy olyan tervezetet fogadott el, amelynek alapján kötelezően népszavazásra bocsátották volna az Európai Unió bővítését azokban az esetekben, amikor olyan állam csatlakozna a közösséghez, amelynek népessége meghaladja az EU lakosságának 5 százalékát. (Az EU népessége jelenleg közel 493 millióra tehető, Törökországban pedig - 2006-os becslés szerint - 73 millióan élnek.)

Ezt a javaslatot azonban a szenátus első olvasatban törölte a törvénytervezetből azzal az indokkal, hogy egy "baráti ország" ellen "sértő és diszkriminatív" intézkedést tartalmaz.

Szó szerint emelte viszont az alkotmánymódosítás szövegébe a nemzetgyűlés azt a passzust, amely a francia kulturális örökség részének ismeri el a regionális nyelveket. A felsőház ugyanis ezt is törölte.

A két ház közötti további vitát elkerülendő a szenátus jövő héten a nemzetgyűlés által most módosított szövegről második olvasatban további módosítás nélkül szavaz, s az a két ház közös ülésén Versailles-ban július 21-én kerülhet végleges elfogadásra.

(MTI)