A klímaváltozás a korallokat is veszélyezteti
2008. július 10., 15:54
A korallzátonyokat alkotó korallpolip fajtáknak mintegy egyharmada van komoly állománycsökkenés vagy kipusztulás veszélyének kitéve.

A Science tudományos szaklap internetes kiadásában megjelent tanulmány-előzetesben a több mint 700 korallfajtára kiterjedő állományfelmérés alapján egy nemzetközi kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy az elmúlt tíz évben jelentős mértékben növekedett a korallfajták veszélyeztetettsége. Ennek fő okát a az emberiség által termelt üvegház hatást okozó gázok által előidézett környezeti hőmérsékletnövekedésben és a tengervíz elsavasodásában látják. Helyi szinten a korallokat még a vízszennyezés, a túlhalászás és a tengerparti régiók gazdasági kiaknázása is veszélyezteti.

"A korallpolipok veszélyeztetettsége felülmúlja minden szárazföldi élőlényét, a kétéltűeket kivéve" - jelentette ki Roger McMaus, a Conservation International szakértője. A korallok minden más élőlénynél nagyobb mértékben vannak kitéve a klímaváltozás hatásainak. "A korallzátonyok pusztulása súlyos közvetlen egzisztenciális következményekkel jár több millió ember számára."

Az Old Dominian University (Norfolk, Virginia, USA) kutatócsoportja Kent Carpenter vezetésével 704 korallfajtát kategorizált az IUCN nemzetközi környezetvédelmi szervezet nyolcas veszélyeztetettségi skálája alapján. Eszerint 231 faj számít veszélyeztetettnek, erősen veszélyeztetettnek, vagy kihalás által veszélyeztetettnek. További 176 fajta pedig potenciálisan veszélyeztetett.

"Az eredmény kijózanító" - jegyezte meg Carpenter. "Ha a korallok pusztulnak, akkor követik őket a növények, valamint a korallzátonyokon táplálkozó és rejtőzködő magasabb rendű állatok is." A pusztulás teljes ökoszisztámák összeomlását idézheti elő.

A tanulmány megállapítja, hogy az 1998-as nagy korallpusztulás óta drámaian romlott a helyzet. Akkoriban a tengerek hőmérsékletének tartós emelkedése miatt tömeges korallpusztulás zajlott le főként az Indiai-óceánon és a Csendes-óceán nyugati térségeiben. Ezt megelőzően még mindössze 13 korallfajta volt sorolható a legveszélyeztetettebb három kategória egyikébe.

Jelenleg a Csendes-óceán nyugati térségeiben a legsúlyosabb a helyzet, itt találhatók legnagyobb arányban a veszélyeztetett fajták. Súlyos a helyzet a Karib-tengeri térségben is, ahol a két legnépesebb korallfajta, az Acropora cervicornis és az Acropora palmata állománya esett vissza drámai mértékben.

(MTI)