Éles vita Németországban az atomenergiáról
2008. július 12., 17:28
Az atomerőművek működése, illetve az atomenergia folytatódó hasznosítása mellett állt ki a német kancellár.

A Bild am Sonntag című lapnak adott, szombaton előzetesen ismertetett nyilatkozatában Angela Merkel annak a nézetnek adott hangot, hogy az atomerőműveket - a jelenlegi nagykoalíciós megállapodásban foglalt határidő ellenére - elsősorban környezetvédelmi okokból 2020 után is üzemben kell tartani.

A konzervatívok (CDU) és a szociáldemokraták (SPD) 2005 őszén jóváhagyott koalíciós egyezménye értelmében Németországban ekkor zárnák be az utolsó atomerőművet.

Az utóbbi hetekben a konzervatív uniópártok és a gazdaság vezető képviselői egyre erőteljesebben sürgették a megállapodásban foglaltak felülvizsgálatát. Merkel kancellár - aki egyben a kereszténydemokraták elnöke is - már korábban jelezte, hogy környezetvédelmi okokból, valamint a mind élesebb energiaválság miatt az atomerőművek további működtetésének híve. A kancellár mostani nyilatkozatában is megerősítette, hogy a 2009 őszén esedékes parlamenti választások után a jelenleg érvényes megállapodás módosítását mindenképp napirendre kívánja tűzni.

Hasonlóan foglalt állást Erwin Huber, a kisebbik konzervatív párt, a CSU vezetője is. Egy szombati interjúban a bajor politikus kijelentette, hogy a konzervatívok jövő évi választási győzelme esetén azonnal napirendre kell tűzni a kérdést. Huber nem zárta ki azt sem, hogy további erőművek építésére is sor kerülhet.

Mind Merkel, mind Huber elutasította egy korábbi tekintélyes szociáldemokrata politikusnak azt a kompromisszumos javaslatát, hogy az atomerőművek működési idejének átmeneti meghosszabbítása fejében a német alkotmányban rögzítsék az erőművekről, illetve az atomenergiáról történő hosszú távú lemondást. "A mindenkori energiaellátás kérdése nem lehet az alkotmány tárgya" - hangoztatta a kancellár.

Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter (SPD) ezzel szemben megerősítette pártjának az atomerőműveket, illetve az atomenergia hasznosítását elutasító álláspontját. A miniszter utalt arra, hogy a szociáldemokraták a kérdést választási kampányuk középpontjába kívánják állítani. "A konzervatívoknak ily módon mindenképp szint kell vallaniuk" - hangoztatta a politikus.

A hétvégi nyilatkozatháború előtt látott napvilágot az a felmérés, amely szerint a német lakosság 54 százalékos többsége támogatja az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását, s csak egy 40 százalékos kisebbség vallja azt, hogy ki kell tartani a 2020-as bezárási határidő mellett.

(MTI)