Meghalt Bronislaw Geremek volt lengyel külügyminiszter
2008. július 13., 18:49
Autóbalesetben meghalt vasárnap délután Lengyelországban Bronislaw Geremek volt külügyminiszter, a lengyel demokratikus ellenzék emblematikus alakja. Hetvenhat éves volt. A halálhírt a rendőrség szóvivője közölte.

Bronislaw Geremek az államszocializmus idején Lech Walesának, a lengyel demokratikus ellenzék vezérének tanácsadója és a Szolidaritás szakszervezet egyik alapítója, a lengyelországi rendszerváltás, a kerekasztal-tárgyalások egyik vezéralakja volt. 1997 és 2000 között a varsói kormány külügyminiszteri posztját töltötte be.

Az európai parlamenti képviselő - a középkori történelem tudósa - a nyugat-lengyelországi Miedzichowa közelében, Poznantól nem messze Mercedesével belerohant egy másik autóba.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megemlékező nyilatkozatában kiemelte, hogy Geremek professzor egész életében az engedmények nélküli politikai bátorság embere, kivételes nagyságú európai, ugyanakkor rendíthetetlen lengyel volt.

Danuta Hübner EU-biztos Geremek intellektuális függetlenségét méltatta, amellyel segítette országát az Európába visszavezető úton.

Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának vezetője kiemelte, hogy Geremek mindig a demokrácia és szabadság legmélyebb elkötelezettjeként lépett fel.

(MTI)