Operetthadsereg
2008. július 14., 08:34
Másfél hónapja Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt mondta az afganisztáni misszióról, hogy önmagában minden békefenntartási feladat veszélyes, de csak akkor veszünk részt az elhatározott feladatokban, ha a katonáink kiképzése, felkészítése lezajlott, és az összes technikai eszköz rendelkezésre áll.

Valami ezek szerint mégsem működik jól katonáink kiképzésében. A hét végén ugyanis már a második magyar tűzszerész vesztette életét Afganisztánban.

Félreértés ne essék: nem valamiféle álhumanizmustól indíttatva tesz fel az ember kérdéseket a tragikus esetekről. Aki katona lesz, háborús országba utazik, az tudja, mire vállalkozik. Bármennyire is nehéz kimondani, amióta világ a világ, előfordul, hogy az emberveszteség velejárója az adott fegyveres konfliktusnak.

Mondom, nem ezzel van a baj. Hanem a honvédelmi vezetés farizeus magatartásával, pártállami reflexeivel.

Először is, e sorok írásakor még nem tudni semmilyen részletet Nemes Krisztián halálának körülményeiről; igaz, Kovács Gyula tragédiájáról sem kaptunk korrekt tájékoztatást. A Magyar Hírlap úgy tudja, azért nem, mert a "bomba hatástalanítása közben" kitétel finoman szólva sem bontja ki a teljes igazságot. Valójában az történik - így forrásunk -, hogy az erősödő afgán ellenállás lankadatlanul vadászik a külföldi katonákra. A két haláleset azt mutatja, hogy a magyar kontingens tagjait nem készítették fel megfelelően a különböző trükkökre, cselvetésekre, más szóval felkészületlenül érkeztek Afganisztánba.

Itt van aztán a baghlani misszió állítólagos veszélytelensége. Néhány éve, amikor a magyar közvélemény torkán le kellett nyomni az újabb külföldi katonai szerepvállalást, azt kommunikálta a kormánybarát sajtó, hogy Észak-Afganisztán viszonylag békés. Valósággal ujjongtak, hogy az addig Baghlanban állomásozó hollandok a sokkal veszélyesebb déli Uruzgan tartományba mennek, nekünk és békés tűzszerészeinknek mostantól ott van Baghlan, a földi paradicsom.

Bagatell ügy, mondták akkor a nagyokosok. Erre itt a két magyar haláleset. Mi lett volna, ha délre vezénylik a magyar katonákat?

A látványos előadás végére még egy igazán magyaros fordulat. A két haláleset kivizsgálására Havril András vezérkari főnök vizsgálóbizottságot hozott létre, amelyet Benkő Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnokhelyettese vezet majd. A testület a lehető legrövidebb időn belül Afganisztánba utazik - így szólt a híradás. Aztán kiderült, hogy hagyományos úton csak két-három hét alatt jutnának a háborús országba. Ha jól tudjuk, jelenleg próbálkoznak, bekéredzkednek ide-oda - hátha találnak magyar túlélőket, mire kiérkeznek.

Operetthadsereg ez a javából, legalábbis a vezetősége. Élén a velejéig civil, bonviván Szekeres Imrével. Ha ez a finálé, akkor inkább hozzuk haza a katonáinkat, egyetlen csepp vérüket se adják azért, hogy valakik valahol szervilitásból a mi halottainkkal hencegjenek.

(Szentesi Zöldi László, Magyar Hírlap)