Be kell engedni az EU-ba az állampolgárok házastársait
2008. július 25., 17:35
Az Európai Unió állampolgárai unión kívülről érkezett házastársainak engedélyezni kell a tartózkodást abban az EU-tagállamban, ahol az uniós házastárs él - hozta meg döntését pénteken az Európai Bíróság.

A határozat várhatólag nyomást gyakorol néhány uniós tagállamra, amely szeretné megállítani a menekültek áradatát, és korlátozni a házastársak lakhatási jogát.

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság egy perben négy afrikai férfi javára ítélt, aki Írországba házasodott, de ott megvonták tőlük a tartózkodási engedélyt.

Az ír igazságügyi minisztérium érvelése szerint az ország törvényei csak azoknak biztosítják a tartózkodási engedélyt, akik egy másik uniós tagállam jogos lakói.

Az Európai Bíróság határozat szerint ugyanakkor ez a rendelkezés ellentétes azzal az uniós direktívával, amely engedélyezi az állampolgárok szabad mozgását. Az érvelés szerint egy nem uniós tagállambeli házastárs szabadon mozoghat és lakhat uniós házastársával együtt anélkül, hogy rendelkezne egy másik EU-tagállam lakhatási engedélyével.

(MTI)