Az írek ellenzik az újabb népszavazást
2008. július 27., 10:50
Az írek több mint hetven százaléka elutasítja vasárnap megjelent közvélemény-kutatási adatok szerint, hogy újabb népszavazást tartsanak a lisszaboni EU-szerződésről.

A megkérdezettek 71 százaléka ellenzi, és mindössze 24 százalékuk támogatja a júniusi referendum megismétlését - derült ki a londoni központú Open Europe euroszkeptikus agytröszt megbízásából készített felmérésből. A válaszadók 62 százaléka nemmel voksolna egy esetleges újabb népszavazáson. Azok körében, akik nem mentek el szavazni június 12-én, 57 százalék a lisszaboni szerződést elutasítók aránya.

A megkérdezettek 67 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy "az európai politikusok nem tartják tiszteletben az írországi nemet" és 61 százalék nem értett egyet azzal, hogy ha az EU többi 26 tagállama ratifikálja a lisszaboni szerződést, akkor Írországnak is meg kell változtatnia a véleményét, és támogatnia kell a dokumentumot. Ötvenhárom százalék volt azok aránya, akik azt mondták, kevésbé szívesen szavaznának Brian Cowen ír kormányfőre a következő választásokon, ha a miniszterelnök elrendeli az újabb referendum kiírását.

A felmérést 1006 ember megkérdezésével készítették július 21. és 23. között, Nicolas Sarkozy francia elnök dublini látogatása után. A francia államfő azért utazott Írországba, hogy tájékozódjon arról, milyen okok vezettek az EU intézményi és döntéshozatali mechanizmusát megreformáló szerződés elutasításához a június 12-i ír népszavazáson.

(MTI)