Napfény hajtja a jövő motorját?
2008. július 29., 13:50
Teljes egészében a napfény hajtja meg azt a japán műanyagmotort, amelyet Tomiki Ikeda professzor és kutatócsoportja alkotott meg a Tokiói Technológiai Intézetben.

Az új motor a fényt egy az egyben alakítja át mechanikai energiává, ennek titka pedig egy különleges elasztomerből készített, különleges molekuláris szerkezettel rendelkező ékszíj. Ez az anyag képes fény hatására kitágulni vagy összehúzódni, függően attól, hogy milyen hullámhosszú fénnyel világítják meg.

Ikeda 2003-ban kezdett el még dolgozni a fénnyel aktivált motoron, miután felfedezte, hogy az azobenzén-tartalmú műanyag összehúzódik, amikor ultraibolya fénnyel világítják meg és kitágul, amikor látható tartományba tartozó fény éri.

A kutatók azóta dolgoznak azon, hogy nagyteljesítményű motort tudjanak készíteni, jelenlegi tesztjükben egy 0.08 milliméter vékony ékszíjat helyeztek egy 10 és 3 milliméter átmérőjű kerékre, majd ezt a szerkezetet felváltva világították meg kétféle fénnyel, aminek hatására a motor mozgásnak indult, maximális sebessége 1 RPM volt.

Ikeda szerint a rendszer működése még nem a leghatékonyabb, de ennek mértéke még javítható. A kutatók szerint a különleges műanyag ékszíj négyszer elasztikusabb az emberi izomnál, erejéből pedig semmit nem veszített egy 30 órás teszt során sem, amely során hét másodpercenként tágították és ernyesztették el a műanyagot.

(hvg.hu)