Mélyponton van a hazai foglalkoztatottság
2008. augusztus 3., 12:34
A foglalkoztatottság területén tapasztalható "mélypont" oka a kormány és Gyurcsány Ferenc hibás gazdaságpolitikája - jelentette ki újságírók előtt Bernáth Ildikó, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának fideszes alelnöke.

Mint fogalmazott, mélyponton van a foglalkoztatottság, hiszen - a KSH legfrissebb adatai szerint - a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 74 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, míg a munkanélküliek száma 22 ezerrel növekedett - mondta Bernáth Ildikó. A politikus ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy a kialakult helyzet oka Gyurcsány Ferenc és a kormány hibás gazdaságpolitikája, azok a hazugságok, amelyeket már két kampány során hallhattak a választók.

A foglalkoztatottak számának csökkenésével kapcsolatban Bernáth Ildikó emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 27 tagállamából Magyarország a 25. a foglalkoztatottság területén; csak Máltában és Lengyelországban dolgoznak arányaiban kevesebben. A magyar 56,5 százalékos adat tulajdonképpen azt jelenti, hogy csak minden második munkaképes embernek van állása - tette hozzá a fideszes politikus.

Mint fogalmazott, a foglalkoztatás növeléséhez legalább 3,5-4 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség. Bernáth Ildikó végül elmondta: amíg nem lesz olyan gazdaságpolitika, amely a hazai kis- és középvállalkozásokat hozza helyzetbe, addig nem lehet pozitív változásra számítani.

(fidesz.hu)