Bezárná az atomerőműveket a német környezetvédelmi miniszter
2008. augusztus 5., 17:18
Az atomerőművek bezárását sürgette ismét a német környezetvédelmi miniszter.

A szociáldemokrata Sigmar Gabriel pártja parlamenti képviselőihez intézett, kedden ismertté vált levelében óvott attól, hogy meghosszabbítsák az erőművek működési idejét.

Az érvényben lévő konzervatív-szociáldemokrata kormánykoalíciós megállapodás kimondja, hogy Németország 2020-ig fokozatosan bezárja atomerőműveit, s lemond az atomenergia használatáról.

Az elmúlt időszakban azonban a konzervatív koalíciós partner részéről több olyan felhívás hangzott el, hogy a 2020 utáni időszakra hosszabbítsák meg a szóban forgó erőművek működését. A törekvést közvetve támogatásáról biztosította Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, s a leghatározottabban kiállt mellette Erwin Huber, a kisebbik uniós párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője.

Levelében ezzel szemben a miniszter felhívta a figyelmet: az atomerőművek működtetése, a fegyvergyártásra alkalmas nukleáris anyagok terjedésének veszélye, továbbá a nukleáris hulladék tárolásának megoldatlansága kivétel nélkül olyan okok, amelyek erősítik az erőművek bezárásának szükségességét. Németországnak ebből kiindulva ragaszkodnia kell a kormánykoalíciós megállapodásban foglaltakhoz, az atomenergiáról való lemondáshoz - érvelt a miniszter.

Gabriel elutasította azokat a konzervatív érveléseket is, amelyek szerint az erőművek további működtetésére a növekvő energiaárak, továbbá a vállalt környezetvédelmi célok betartása érdekében van szükség. Az utóbbival kapcsolatban úgy vélte, hogy Németország a megújítható energiaforrások kifejlesztésével képes lesz 40 százalékkal csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, az árakkal összefüggésben pedig kijelentette: az erőművek működési idejének esetleges meghosszabbítása mindenekelőtt az energiaellátó konszernek nyereségét növelné.

A miniszter szerint nem helyénvaló az atomenergia reneszánszáról beszélni. Ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy az elmúlt években világszerte több atomerőművet zártak be, mint amennyit építettek.

Értesülések szerint egyébként a szociáldemokrata párt parlamenti frakciójában is többen vannak olyanok, akik az atomenergia hosszú távú használata mellett vannak. A nyilvánosság elé azonban egyetlen kivétellel senki nem állt ki ezzel az elképzeléssel. A kivételt az atomerőművek bezárását kezdeményező volt szociáldemokrata-zöld kormány gazdasági és munkaügyi minisztere, Wolfgang Clement jelentette, aki nyíltan a korábbi kötelezettségvállalás felülvizsgálatát sürgette, s a napokban - egyebek között ezért is - kizárták a szociáldemokrata pártból.

(MTI)