Érzéketlenek az osztrákok
2008. augusztus 6., 09:42
Szemétégetőt építene Szentgotthárd szélső házaitól alig fél kilométerre az osztrák Begas nevű cég - írta meg többször is a Magyar Hírlap. A helyiek évek óta tiltakoznak a beruházás ellen. Most úgy tűnik, az ügy - legalábbis a vállalat oldaláról nézve - célegyenesbe fordult: a napokban ugyanis a burgenlandi tartományi kormány előzetesen áldását adta a tervre, mert az "környezetvédelmi szempontból nem jelent problémát".

Burgenland tartományi kormánya a napokban közzétett környezetvédelmi hatásvizsgálat alapján bejelentette: előzetesen áldását adja a Szentgotthárd szélső házaitól alig fél kilométerre tervezett szemétégetőre. Az évi 450 ezer tonna kapacitásúra tervezett üzemet az osztrák Begas nevű vállalat építtetné annak ellenére, hogy az érintett magyar lakosság népszavazáson utasította el a beruházást. Az elkészült környezetvédelmi hatásvizsgálat nyüzsög a csúsztatásoktól, s a legkisebb mértékben sem veszi figyelembe a magyar álláspontot. Figyelemre méltó, hogy a szomszédos ország szakértői a saját zöldtárcájuk ajánlásai fölött is átsiklottak. A Heiligenkreuzi Ipari Parkba ugyanis a közeljövőben három további üzem építését tervezik. Márpedig ez azt jelenti, hogy a környezeti hatások összeadódnak. Ám erről a tényről, és egyben veszélyről egy szó sem szerepel a dokumentumban, annak ellenére, hogy ezt az osztrák minisztérium külön kérte. Az anyag csak a fizikai környezetet érő hatásokat tekinti az értékelés tárgyának, a szociális környezetre gyakoroltakat nem. Azaz az osztrák fél úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a leendő szemétégető közvetlen közelében egy döntően turizmusból élő magyar város és egy frissen átadott, világszínvonalú élményfürdő is található. Ez utóbbi kijáratából egyébként éppen a leginkább a csernobili atomreaktorhoz hasonlító üzemre lehetne rálátni.

Érdemes megemlíteni: a hatvan méter magas üzemhez kilencvennyolc méteres kéményt terveztek. Ugyancsak elképesztő az a nagyvonalúság, ahogy a hatásvizsgálatot összeállító szakértők elintézték a szén-dioxid-kibocsátás kérdését, megfeledkezve arról, hogy a közúti hulladékszállítás e téren is jelentős többletterhelést okozhat. Ez a hajtógáz egyébként az egyik fő felelőse az üvegházhatásnak, a mindannyiunkat sújtó klímaváltozásnak. A mérések azt tanúsítják, hogy az érintett régióban már most átlag feletti a porkoncentráció, amelynek egyik oka a jelentős gépjárműforgalom.

Az osztrák zöldek konkrét bizonyítékok birtokában állítják: Burgenland tartományfőnöke, Hans Niessl megengedhetetlen módon beavatkozott a heiligenkreuzi égető hatásvizsgálatába. A természetvédők szerint az egyik meghívott szakértő lényegi változtatásokat követelt a beruházó Begastól, ám a vállalat azokat elutasította. Ezt követően a tartományfőnök a helyére új embert rendelt ki, mivel szerinte a korábbi "túl lassan haladt." Ő az objektum tájképre gyakorolt hatását "még elfogadhatónak" minősítette, és ezért a nyilatkozatáért a hivatal aktái szerint 49 980 eurós - azaz csaknem 11,5 millió forintos - fizetést kapott, míg a hatástanulmányt összeállítók fejenként tizenegyezer eurós díjban részesültek.

Az anyag a zöld tárca honlapján, a www.kvvm.hu-n magyar nyelven is megtekinthető. A megállapításokra ott írásban lehet reagálni, míg a vehemensebb zöldek a szeptember 16-17-i oberwarti közmeghallgatáson mondhatják el véleményüket. Ha a burgenlandi hatóság itt áldását adja a tervre, akkor már csak a bécsi környezetvédelmi szenátusnál lehet a szemétégető ellen protestálni.

(Magyar Hírlap)