Ma este "elfogy" a Hold
2008. augusztus 16., 10:34
Augusztus 16-án nagyfokú részleges holdfogyatkozás lesz látható Európából. Az este 11 után tetőző jelenség során égi kísérőnk korongja majdnem teljesen belemerül bolygónk árnyékába.

Szombat este 21.35-kor a Hold belép a Föld árnyékába, majd 23 óra 10 perckor szinte teljesen eltűnik, ekkor 81 százalékos lesz a részleges holdfogyatkozás. E viszonylag ritka égi jelenségről Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az MTI-nek elmondta, a részleges holdfogyatkozás tiszta égbolt esetén szabad szemmel is látható lesz, de távcsővel természetesen még jobban megfigyelhető.

Országszerte tucatnyi helyen szakértők tartanak a jelenségről távcsöves bemutatókat és előadásokat. A holdfogyatkozás a világ nagy részén - Afrika, Nyugat- és Kelet-Európa, Közép-Ázsia, India és a Közel-Kelet egyes területein - látható lesz. A részleges holdfogyatkozásnak vasárnap 0 óra 44 perckor lesz vége.

A Magyarországról ilyen jól látható részleges holdfogyatkozás viszonylag ritka: legközelebb 2009. december 31-én figyelhető meg hasonló jelenség.

(MNO)