Írország mégis újabb népszavazást tart?
2008. augusztus 26., 09:46
Írország európai ügyekért felelős államminisztere szerint "végül" mégis meg kell fontolni egy újabb referendum lehetőségét Írországban. Dick Roche elmondta, úgy tűnik, az EU 26 másik tagállama ratifikálja a Lisszaboni Szerződést, ezért Írországnak újra kell gondolnia a helyzetét.

Az ír miniszter véleménye meghatározó szerepet fog játszani a közeljövőben, hiszen eddig mind Írország, mind az Unió politikusai a látszatát is igyekeztek elkerülni annak, hogy egy újabb népszavazást szeretnének tartani a szigetországban. Mivel a június 13-i "nem" után az írek többsége ellenezte, hogy a témában újabb népszavazásra kerüljön sor, a politikusok attól tartanak, hogy a lakosság egy ilyen lépést úgy értékelne, hogy Dublin és Brüsszel nem veszi figyelembe az állampolgárok véleményét.

Az európai ügyekért felelős államminiszter, Dick Roche azonban az Irish Independent című napilapnak elmondta, hogy véleménye szerint, "egy referendum a megfelelő válasz a jelenlegi helyzetünkre".

Korai lenne azonban biztosra venni, hogy újabb népszavazásra kerül sor. Egy - az euroszkeptikus "nem" tábor által készített - júliusi közvéleménykutatás szerint ugyanis az írek háromnegyede ellenzi az ötletet. Egy második szavazás ugyanakkor nem lenne példa nélkül álló, hiszen a jelenleg hatályos Nizzai Szerződést is egy újabb szavazáson tudták elfogadtatni az ír állampolgárokkal, igaz, a két szavazás között, több módosítás mellett, bekerültek a szerződésbe az Írország semlegességét garantáló jegyzőkönyvek is.

Micheal Martin ír külügyminiszter a múlt hónapban úgy nyilatkozott, hogy Írország a decemberi EU-csúcsra dolgozza ki, hogyan kívánja megoldani az elutasító szavazás után Írországban és az EU-ban beállt patthelyzetet.

Az EU soros elnökségét betöltő Franciaországot képviselve, NIcolas Sarkozy az Európai Parlamentben július 10-én elmondta, "párbeszédet kíván folytatni" az ír kormánnyal, mely során "megpróbálnak megoldást találni". "A francia elnökség javasolni fog egy utat", mondta, majd hozzátette, hogy a megoldási javaslatot az októberi vagy a decemberi EU-csúcson mutatják be, az ír kormánnyal egyetértésben.

Andrew Duff, brit liberális EP-képviselő nem tartja meglepőnek az ír európai ügyekért felelős miniszter bejelentését. Az EurActiv-nak adott nyilatkozatában a képviselő elmondta, hogy az októberi EU-csúcs közeledtével és a Lisszaboni Szerződés egyre szélesebb elfogadottsága mellett várható volt, hogy az ügyben előrelépés születik. Duff szerint az újabb nekifutásra való felszólítás azt jelenti, hogy "az ír elutasítás elfogadottsága kétségkívül nagyon alacsony lett" az EU vezetői között.

Ugyanakkor Duff nem bízik túlságosan abban, hogy egy újabb népszavazás változtatna az eredményen. "Nagyon hosszú út vezet addig, amíg optimisták lehetünk arra nézve", hogy az írek változtatnak a véleményükön.

(kitekinto.hu)