Széttöredezik egy grönlandi gleccser
2008. augusztus 26., 11:17
Amerikai kutatók attól tartanak, hogy Grönland északi részén lévő Petermann-gleccser szétdarabolódik, ugyanis műholdfelvételek mutatják, hogy egy hatalmas repedés szeli ketté a jégnyelvet. Nem ez az első ilyen jelenség ennél a gleccsernél.

A Petermann-gleccser Grönland északnyugati részén található, a 80. szélességi körön. A Jeges-tengerbe ömlő jégnyelv egyike a szárazföld mintegy 130 gleccserének.

Az Ohio Egyetem Sarkkutató Intézetének munkatársai miközben tanulmányozták a területről készült műholdfelvételeket, két eseményre is felfigyeltek. Júliusban egy 29 négyzetkilométer területű - a gleccser alsó részét alkotó, vízen úszó - jégdarab szakadt le a jégnyelvről.

Egy másik jelenség a kutatók szerint ennél is aggasztóbb. Jelenleg egy 11 kilométer hosszú, 800 méter széles hasadék szeli ketté a jégnyelvet. A hasadék azt jelzi, hogy a közeljövőben az előbbinél jóval nagyobb, mintegy 160 négyzetkilométer kiterjedésű jégdarab szakadhat le a jégnyelvről, és csúszhat a tengerbe. A kérdés, hogy a hasadék a szokványos jégmozgási folyamat része, vagy a klímaváltozás hatásai állnak a jelenség mögött, a felmelegedés ugyanis a sarkvidéken érezteti leginkább hatását. A Petermann-gleccser az elmúlt időszakban sokat veszített a területéből: 2000 és 2001 folyamán 86 négyzetkilométer jég szakadt le a jégnyelvről.

Egyes kutatók szerint viszont nincs ok az aggodalomra: Konrad Steffen, a Colorado Egyetem munkatársa szerint - aki már korábbi expedíciókról ismeri ezt a jégnyelvet - a mostani hasadék keletkezése "normális" jelenség.

(geographic.hu)