Az autógyártók nem teljesítik a CO2 kibocsátási előírásokat
2008. augusztus 28., 14:12
Az autógyártók nem tesznek eleget azért, hogy megfeleljenek a széndioxid-kibocsátásra vonatkozó uniós előírásoknak. A legnagyobb kihívás előtt a német és a japán márkák gyártói állnak - olvasható egy újonnan megjelent tanulmányban.

Az Európai Bizottság azt akarja, hogy az összes autógyártó kilométerenként 120 grammra csökkentse az átlagos kibocsátást 2012-re. Az uniós tervek szerint a gyártóknak olyan motorokat kellene gyártaniuk, amelyek kilométerenként 130 grammnál nem juttatnak több szén-dioxidot a légkörbe, a maradék 10 gramm csökkentés pedig a tisztább üzemanyagok felhasználásából származna.

Tavaly az átlagos kibocsátás 158 gramm volt kilométerenként - derül ki a tanulmányból, amelyet az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (European Federation for Transport and Environment, EFTE) készített. A gyártók tavaly 17 százalékkal maradtak el a célkitűzéstől, és a korábbi évhez képest mindössze két százalékkal tudtak javítani a kibocsátáson. A legnagyobb mértékű javulás a német BMW-nél volt megfigyelhető (7,3 százalék). A rivális francia gyártók (Peugeot-Citroen és a Renault), valamint az olasz Fiat által gyártott kisebb kocsik kibocsátása azonban jobban közelített tavaly a 2012-es előirányzathoz, noha a javulás mértéke kisebb volt náluk, mint az BMW-nél. A jelentés szerint ez utóbbiak állnak legközelebb ahhoz, hogy teljesíteni tudják a 2012-es szabványokat. A japán Toyota és Honda a negyedik-ötödik helyen állnak az alacsony kibocsátású autók gyártóinak rangsorában.

A német autók az Európában gyártott legnagyobb teljesítményű modellek, és a német gyártók attól tartanak, hogy az új szabványok őket jobban sújtanák, mint Franciaországot vagy Olaszországot, ahol több kisebb gépkocsit gyártanak.

(greenfo.hu)