Az Európa Tanács jelentése a dél-oszétiai helyzetről
2008. augusztus 29., 14:07
Az Európa Tanács emberi jogi megbízottja a humanitárius vonatkozásokra helyezi a hangsúlyt a dél-oszétiai helyzetről készülő jelentésében, felhívja a feleket, hogy szenteljenek kellő figyelmet e területnek, és ajánlásokat tesz majd a humanitárius téren való nemzetközi jelenlétre.

Thomas Hammarberg, aki látogatást tett a dél-oszétiai konfliktus övezetében, erről pénteki moszkvai sajtóértekezletén beszélt. Elmondta: az Európa Tanács várhatóan már parlamenti közgyűlése következő ülésén meg fogja vitatni a grúz-déloszét konfliktus térségében való nemzetközi jelenlét kérdését. "A nemzetközi jelenlét szükséges, s e felvetésemre az érintett felek kedvezően reagáltak" - mondta.

Rámutatott, hogy a menekültek hazatérésével kapcsolatban egész sor kérdés vár megoldásra: garantálni kell a hazatérni kívánók biztonságát, és véleménye szerint külföldi segítség szükséges a fel nem robbant lőszerek begyűjtéséhez és megsemmisítéséhez. Felvetésére Tbiliszi és Moszkva késznek mutatkozott az együttműködésre és a nemzetközi tapasztalatok figyelembevételére e problémák megoldásában.

Hammarberg felszólította a feleket, hogy közöljék a harcokban bevetett fegyverek típusát és mennyiségét.

Az emberi jogi megbízott aggasztónak minősítette a dél-oszétiai Chinvali és a grúziai Gori között kialakult "rendőrségi vákuumot", és hangsúlyozta, hogy e térségben is biztosítani kell a rendfenntartást, mert ennek hiánya "egyeseknek módot nyújt arra, hogy törvénybe ütköző tetteket kövessenek el".

Emlékeztetve arra, hogy a térségbe érkeztekor a fogolycseréről szóló tárgyalások megrekedtek, elmondta, hogy közreműködésével szerdán mindkét oldalról összesen 89 foglyot cseréltek ki. Úgy vélte, ennek ellenére lehetnek még a konfliktus övezetében foglyok, illetve olyanok, akik rejtekhelyen bújnak meg. Üdvözölte, hogy e feladatokra, illetve az eltűntek keresésére nem hivatalos kapcsolat alakult ki a grúz és a déloszét fél között.

Hangsúlyozta: feltétlenül meg kell találni a konfliktus politikai megoldását is, ő azonban a térségben végzett munkája során tartózkodott a politikai állásfoglalástól, és ezt teszi a jövőben is.

Végül felszólította mindazokat, akik részt vesznek a politikai döntéshozatalban, hogy fogadják meg az ET ajánlásait, mert a konfliktus áldozataivá vált, elkeseredett helyzetben lévő emberekről van szó.

(MTI)