A törpe esete a medvével
2008. szeptember 2., 08:07
A törpe a medve lábára lépett. Tulajdonképpen nem véletlenül, hanem egészen szándékosan. A farkassal ugyanis megbeszélte, hogy itt az ideje visszaterelni a medvét a hegyen túlra, mert az utóbbi időben állandóan itt pofátlankodik, és már kezdi egészen otthon érezni magát.

A környék törpéivel olyannyira összebratyizott, hogy már mindegyik a medve leszármazottjának vallja magát. A farkas mondta ugyan, hogy meg kellene előbb talán próbálkozni egy kis pénzzel. A hegyen innen lakó törpék ugyanis mind csempészek, a túloldalon lakó rokonaik főzik svarcban Medveország legjobb pálinkáit. A főtörpe azonban hajthatatlan volt: ezeket a csempésztörpéket úgy lefizette a medve, hogy túl sokba kerülne kivásárolni őket. "Nézd a rohadékokat, a többség már most is medvebőrben jár. Olcsóbban megússzuk, ha kifüstöljük az egész társaságot." A törpék azt hitték, hogy a medve messze van, hatalmas vadászterületének épp a túlnani szögletében kóborol, a farkas meg majd csak besegít, ha megszorulnak. Tévedtek. A medve a közelben leselkedett; a lábára is léptek. De a maci néhány csepp vért hullatott, és betelepedett a legértékesebb hegyen túli területekre is.

A farkas tudta, hogy nem tehet semmit. Összehívhatja ugyan az erdő vadjait, és elítélhetik a medvét, aki valószínűleg jót fog röhögni rajtuk. Sőt be fogja idézni tanúként összes csókos törpéjét, akik szerint a medve a legjobb, legokosabb és a legbecsületesebb fenevad az egész rengetegben. Az állatokat pedig egyébként sem lehet rábeszélni arra, hogy a medve ellen szövetkezzenek. A bundás nélkül ugyanis nem lehet megélni az erdőben. Az összes málna az ő vadászterületén van, és az egész erdőt úgy beetette vele, hogy a többség függővé vált. Mire máshonnan beszerzik, a gatyájuk rámegy, az elvonási tünetekről már nem is beszélve. Az egyetlen megoldás valószínűleg az, hogy megkérdezik a macit, mi a fenét is akar a jövőben. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy átgondolta az egészet, és ha tudja is, minek erősködik, nem biztos, hogy elárulja.

A farkas vicsorgott ugyan, de ez nem sokat segített Törpeországon, ahol a medve teljes biztonságban érezte magát. Sőt kijelentette, hogy a világon bárhol talál még barátságos törpéket, azokat pontosan ugyanúgy meg fogja védelmezni, mintha a saját bocsai lennének. Ha pedig a farkas gyomra ezt nem veszi be, akkor vegye tudomásul, hogy ezzel beavatkozik a medve belügyeibe a világ összes többi erdejében is.

(Szalontay Mihály, Magyar Hírlap)