Egy hónap a kivonulásra
2008. szeptember 9., 08:21
Ígéretet tett az egy hónapon belüli grúziai csapatkivonásra Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Moszkvában tárgyaló uniós delegációnak. Oroszország továbbra is függetlenként ismeri el a szakadár Abháziát és Dél-Oszétiát.

Oroszország ígéretet tett arra, hogy egy hónapon belül kivonja csapatait Grúziából, kivéve annak szakadár területeit, Abháziát és Dél-Oszétiát - jelentette be tegnap este Nicolas Sarkozy Moszkvában. Az Európai Unió magas rangú delegációja - a soros uniós elnökséget ellátó Franciaország államfője, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője - azért érkezett az orosz fővárosba, hogy arra ösztönözze Moszkvát: gyorsítsa fel az augusztus 12-én aláírt béketerv megvalósítását. "Moszkva csupán két, legfeljebb két és fél, három pontot teljesített a hatpontos tervből. Mi a helyzet a fennmaradókkal?" - tette fel a kérdést az uniós külügyminiszterek hét végi, avignoni találkozóján Bernard Kouchner, a francia diplomácia vezetője.

A tegnapi EU-Oroszország-találkozón Dmitrij Medvegyev orosz elnök elmondta: biztosítékokra van szüksége arra, hogy Grúzia a jövőben nem fog erőt alkalmazni a térségben. A csapatkivonás ügyéhez hozzátette, hogy azt az után tíz nappal kezdik meg, hogy a nemzetközi missziók megjelennek a térségben. Arról, hogy Oroszország elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, az orosz államfő annyit mondott, hogy "döntésük visszavonhatatlan". Sarkozy és partnerei több mint három órán át tárgyaltak Medvegyevvel.

(Magyar Hírlap)