Már csak idő kérdése az előrehozott választás
2008. szeptember 16., 11:29
A kisebbségi kormányzás csak arra elég, hogy napról napra a túlélést biztosítsa a maga számára, arra azonban nem elég, hogy Magyarországot kivezesse a válságból - fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor.

A tegnapi vita arról szólt, hogy többsége van-e a parlamenten belül annak a véleménynek, mely szerint az Országgyűlésnek szeptember 30-ával be kell fejeznie a munkát, a lehető legrövidebb időn belül előrehozott választásokat kell tartani, hogy a társadalom és a parlament többségének bizalmát élvező kormány állhasson fel, és vezethesse ki Magyarországot a jelenlegi válságból. Navracsics Tibor kifejtette: egy másik vita dönthetett volna arról, hogy Gyurcsány Ferenc Megegyezés című írása többséget kap-e az Országgyűlésben, van-e perspektívája a kisebbségi kormánynak, van-e arra esély, hogy ne csak egyik napról a másikra bukdácsolva, alkuról alkura haladjon előre a kormány. Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy ezt az időpazarlást megengedheti magának - nyomatékosította. A Megegyezésről szóló vita azonban megbukott, mert az MSZP a rendkívüli házbizottsági ülésen nem támogatta, hogy ugyanazon a napon lehessen lefolytatni a vitát, és szavazni a dokumentumról. A tegnapi nap eseményei megmutatták, hogy Gyurcsány Ferenc bátorsága csak addig terjed, hogy az előre lejátszott meccseken részt vegyen, a nyílt végű mérkőzéseken nem - jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője.

Gyurcsány Ferenc a Megegyezés című írását hol cselekvést szolgáló tervnek, hol programnak, hol tárgyalási alapnak, hol esszének titulálta. Ennek a megírása egy rosszul sikerült kísérlet volt, hiszen publikálása óta sem a piac, sem az Országgyűlés nem biztosította támogatásáról - hangsúlyozta Navracsics Tibor. Hozzátette: egy rosszul sikerült kísérlet volt a magyar demokrácia szempontjából is, hiszen Gyurcsány Ferenc megakadályozta azt, hogy erről a programról, kísérletről érdemi vita folyjék, és szavazhassanak róla, mert nyilvánvalóvá vált volna, hogy nem tudta meggyőzni a képviselők többségét, hogy támogassák programját.

Kisebbségi kormány van Magyarországon. A tegnapi nap eseményei egyértelműen bebizonyították, hogy ez a kormányzás arra elég, hogy napról napra a túlélést biztosítsa a maga számára, arra azonban nem elég, hogy Magyarországot kivezesse a válságból - mondta el a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: nem elég arra, hogy megindítsa, dinamizálja a gazdasági növekedést, növelje a foglalkoztatottságot, munkahelyeket teremtsen, és nem elég arra, hogy a hat éve lefelé tartó spirálból kitörjön. Gyurcsány Ferenc nem tudja megoldani ezeket a problémákat, és nem tud kellő politikai támogatást felsorakoztatni maga mögé az Országgyűlésben - szögezte le a politikus. Navracsics Tibor aláhúzta: ezek után már csak idő kérdése, hogy mikor jutunk el az előrehozott választásokhoz, hogy végre ismét többségi támogatást élvező, cselekvőképes kormánya legyen az országnak.

(fidesz.hu)