A francia elnökség erősítené az EU-NATO kapcsolatokat
2008. szeptember 16., 16:49
A francia elnökség - mely kiemelt helyen kezeli a közös védelempolitika kérdését - tegnap (2008. szeptember 15.) Brüsszelben bejelentette, hogy a decemberi EU csúcstalálkozón a Közös Európai Biztonság- és Védelempolitika (ESDP) felélénkítését célzó, szorosabb EU-NATO együttműködést tartalmazó biztonsági csomagot terjeszt elő.

A közös védelempolitika prioritásait tárgyaló brüsszeli konferencián a jelenlegi közös védelempolitika gyenge pontjairól, többek között a logisztikai hiányosságokról, a nemzeti fejlesztések lelassulásáról, valamint az EU és a NATO között fennálló politikai "szakadék" problémájáról is tárgyaltak. Ezek megoldása érdekében Franciaország a decemberben megrendezésre kerülő EU csúcstalálkozón konkrét intézkedésekre tesz majd javaslatot.

Ezen kívül a francia elnökség kísérletet tesz az Erasmus felsőoktatási csereprogramhoz hasonló közös európai katonai képzési program és az Európai Védelmi és Biztonsági Egyetem létrehozására, valamint a repülőgépgyártás és a helikopterfejlesztés területén a szorosabb együttműködés előmozdítására is. Az ambiciózus tervekkel rendelkező Franciaország egy magas szintű EU-NATO csoport létrehozását is tervezi. A

brüsszeli védelmi konferencián emellett arra is kitértek, hogy a hatékony európai védelmi politika megteremtésének elengedhetetlen feltétele, hogy minden tagállam egyenlő arányban vegyen részt a "teherviselésben". Jelenleg ugyanis az EU-misszókban bevetett katonák 40 %-át kizárólag Franciaország és az Egyesült Királyság adja, továbbá ez a két tagország fordítja a legtöbbet védelemre.

A közös védelempolitika a francia elnökség egyik legfőbb prioritása, a francia javaslatok konkrét megvalósítása érdekében azonban a tagállamoknak is megegyezésre kell jutniuk az említett kérdésekben.

(euvonal)