A britek is bíznak még az írek "igenjében"
2008. szeptember 17., 09:49
Nagy-Britannia elkötelezett az Európai Unió bővítése mellett, jelentette ki Jim Murphy brit EU-ügyi miniszter tegnap Budapesten. A londoni politikus szerint nem lenne helyes a csatlakozni kívánó államokat büntetni azért, mert Írország elutasította a reformszerződést.

"Írország alkotmánya egyértelmű: népszavazást kell tartani a lisszaboni szerződés ratifikálásáról. Arról, hogy tartanak-e második referendumot, a dublini kormánynak kell döntenie" - jelentette ki Jim Murphy, Nagy-Britannia európai ügyekért felelős minisztere, miután Göncz Kinga külügyminiszterrel tartott megbeszélést Budapesten. A londoni politikus leszögezte, hogy bár a reformszerződés fontos eszköz az Európai Unió modernizálásához, nem helyes, ha bárki megmondja az íreknek, hogy mit tegyenek. "Az Egyesült Királyság hisz az EU bővítésében. Nem lenne helyes, ha például a horvát polgárokat büntetnénk azért, mert Írországban elutasították a reformszerződést" - fejtette ki Murphy hazája álláspontját arra a kérdésre válaszolva, hogy csatlakozhatnak-e a közösséghez további államok a szerződés ratifikálása nélkül.

A magyar tárcavezető szerint még nem időszerű azon gondolkodni, hogy mi történik akkor, ha a reformszerződés nem léphet életbe, egyelőre abban kell bízni, hogy az összes tagállam ratifikálja. Göncz csatlakozott a britek álláspontjához az EU bővítése kapcsán.

A két politikus a klímaváltozás elleni küzdelemről, energetikai kérdésekről, a grúz-orosz válságról, valamint Európa Moszkvához fűződő viszonyáról, annak jövőjéről is egyeztetett a találkozón. "Az energiaellátás kérdése szintén az egyik központi témánk volt, hiszen a diverzifikálás kérdése fontos Európa jövője, energiaellátásának biztonsága szempontjából" - jelentette ki a brit tárcavezető. A miniszteri találkozó alkalmából közös emberi jogi nyilatkozatot is aláírt Magyarország és Nagy-Britannia.

(Magyar Hírlap)