Fehér háztetőkkel a globális felmelegedés ellen
2008. szeptember 19., 10:50
Amerikai tudósok kimutatták, hogy lelassítaná a klímaváltozást, ha a Föld összes városában fehérre festenék a háztetőket. Ismert tény, hogy a színek közül a fehér veri vissza a legtöbb fényt.

A Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai kutatási eredményeiket a közelmúltban hozták nyilvánosságra a Climate Change című tudományos folyóiratban. A szakértők szerint a fehér háztetők visszaverik a napfényt, így nem engedik, hogy a sugarak eljussanak a talajig, és felmelegítsék azt. Minden városi háztető területét összeadva egy százalékát kapjuk a Föld összterületének. A fehérre festett felület átlag tíz százalékkal ver vissza több fényt, mint a színesek. A szakértők úgy vélik: az így keletkező hűtőhatással mintegy 44 milliárd tonna melegházhatást okozó gáz távozna az atmoszférából. Összehasonlításképpen, ha leállnának a trópusi erdők irtásával, csak 7 milliárd tonna gáztól szabadulna meg a légkör.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy az emberiség jelenleg évente mintegy 28 milliárd tonna széndioxidot juttat a levegőbe, így a tetők fehérre festésével csupán másfél évvel késleltethetnénk a globális felmelegedést.

(coolpolitika.hu)