EuroSkills 2008 - Szakképzés egy erősebb Európáért
2008. szeptember 22., 14:44
Szeptember 18-20-a között került először megrendezésre az EuroSkills elnevezésű verseny. A Rotterdamban lezajlott eseményen több száz európai szakmában jártas versenyző vett részt. Az igazi célközönség a szakmai képzésben és oktatásban tanulók voltak, akik 49 mesterségben mutatták meg tudásukat. Az Európai Bizottság "Az életfogytig tartó tanulás program" keretében támogatta az eseményt, mely egyedülálló lehetőséget biztosított a szakképzett munkaerő új és vonzó módon történő bemutatására. Elsődleges célja a szakképzés minőségére és fontosságára való felhívás volt.

Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásért, szakmai képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztosa is hangsúlyozta az esemény különleges fontosságát. "A résztvevők lelkesedése mindannyiunk számára inspirációt jelent. A verseny jó példaként szolgál arra, hogy megmutassa, milyen vonzó lehet a fiatalok számára a szakképzés útján való mesterségek megszerzése. Fontos, hogy a fiatalokat segítsük és bátorítsuk tehetségük fejlesztésében. Ez mindenképp szükséges ahhoz, hogy a tudás-alapú társadalom tovább virágozhasson."

Az első ízben megrendezett versenyen több mint 400 fiatal szakmabeli, tanuló és már végzett személy vett részt, 30 európai országból. A 49 mesterséget 6 fő területre osztották, és itt hirdettek győzteseket is. A 6 terület a következő volt: kreatív művészet és divat; szerkesztés és építés; gyártás és műszaki tudományok; információs és kommunikációs technológiák; szállítás és logisztika; illetve társadalmi, személyi és vendéglátási szolgáltatások. A bemutatott szakmák között a több mint 40 ezer fős közönség a web tervezőtől a virágkötő, autószerelő, nővér, ács, kőműves és fodrászon át közel félszáz szakma versenyzőjének tevékenységét követhette nyomon. A szakmák kiválasztása Európa, a gazdasági növekedés és versenyképesség, a hagyományok, értékek és kulturális örökség számára fontos elvek mentén történt.

A rendezvény szervezője a 2007 szeptemberében Budapesten alakult EPSO (European Skills Promotion Organization) szervezet. Terveik szerint, a WorldSkills versenyek mintájára, kétévente, minden páros évben kívánják megszervezni az európai megmérettetést. Az EuroSkills verseny az egyéni indulók mellett csapatverseny is, melyben a bírálati szempontok között kiemelt fontossággal bír - az Unió számára is fontos - csapattagok, versenyzők közti együttműködés, kooperáció és közös kreativitás.

A Bizottság az életfogytig tartó tanulás program keretében külön hangsúlyt fektetett a szakképzett munkaerő képzésére, mely hosszú távon az Unió versenyképességét és innovációban betöltött szerepét növelheti. A szakképzési területen folytatott együttműködést már a 2002-ben jóváhagyott Koppenhágai Nyilatkozatban megerősítették, melyet 31 európai ország oktatási minisztere, társadalmi partnerei és a Bizottság fogadott el. A Koppenhágai Folyamat kiindulópontjaként szolgáló nyilatkozat után került sor olyan fontos eszközök és lépések bevezetésére, melyek az életfogytig tartó tanulást nagyban támogatják (Európai Képesítési Keret (EQF), Europass, Európai szakoktatási és szakképzési kreditrendszer (ECVET). Ennek fontos része ma már az EuroSkills verseny is.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet korábbi, áprilisi összefoglalójában külön felhívta a figyelmet a kezdeményezésre, hiszen a magyar gazdaság számára jelentős előnyökkel járhat egy ilyen versenyen való részvétel. Kiváló alkalmat jelent a különféle szakképzési intézmények megjelenésére, a magyar eredményeket egyrészt összevethetik a nemzetközi színvonallal, illetve ki is egészíthetik az új tapasztalatokkal azokat. Emellett olyan új technológiákkal és módszertannal ismerkedhetnek meg, melyeket akár a magyar szakképzési rendszerbe is átültethetnek. A szponzorok megjelenésével folyamatos és erősödő kapcsolat alakulhat ki a szakképzés és a gazdaság között, mely akár a pályaválasztó fiatalok érdeklődését is növelheti a szakmák iránt. Ez, az elmúlt években csökkenő szakképzési kínálatot látva, különösen fontos.

Magyar részről 15 versenyző képviseltette magát. A legszebb eredmények a társadalmi, személyi és vendéglátási szolgáltatások kategóriában született, ahol egy ezüst és két bronz kitüntetést szereztek versenyzőink. Emellett jutott még egy ezüst az építészeti kategóriában is.

(euractiv.hu)