Franciák az élelmiszer-biztonsági szabályozás módosításáról
2008. szeptember 22., 15:42
Az Európai Uniónak fejlesztenie kell az élelmiszerek importellenőrzési rendszerét - nyilatkozta a francia mezőgazdasági miniszter.

Michel Barnier a kínai tejpor botrányt és a korábbi ukrajnai étolaj szennyezést említette olyan eseményként, amely az Európába irányuló élelmiszerszállítmányok fokozottabb ellenőrzésének kérdését veti fel. Az ellenőrzés javítását a miniszter az ellenőrzési módszerek és rendelkezések harmonizálásával képzeli el, és annak biztosításával, hogy az Európába belépő termékek ugyanazoknak a normáknak feleljenek meg, mint amiket az európai termelőknek kell teljesíteniük. A miniszter olyan memorandumot akar megfogalmazni, amely a mostani importellenőrzés lyukait hivatott betömni. A hiányosságok elsősorban a tagországok közötti ellenőrzési módszerek eltéréseire és a kockázatok valóságos értékelésének hiányára vonatkoznak a legtöbb gondot okozó termék esetében.

Franciaország abban bízik, hogy az intézkedési javaslatok elnyerik majd a 26 uniós tagország támogatását, amikor a francai elnökség az év végével befejeződik. A júniusban már körvonalazott módosítási javaslatokat elemzők szerint 15 tagország támogatja, a többiek viszont tartózkodóak, mivel attól tartanak, hogy az unió kereskedelmi partnerei protekcionizmussal fogják vádolni őket.

(gondola.hu)