CO2 kibocsátás és áramár
2008. szeptember 23., 14:17
Szakértők szerint a széndioxid-kibocsátási kvóták árverezése önmagában nem járna jelentős áramár-emeléssel.

Nem hozna jelentős emelkedést az áram árában az, ha az Európai Unióban a széndioxid-kibocsátási kvóták jelenlegi, alapjában véve ingyenes kiosztási rendszeréről áttérnének azok aukciós típusú elosztására - állapította meg egy szakpiaci tanulmány, amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi környezetvédelmi szervezet felkérésére készítettek.

A Brüsszelben ma nyilvánosságra hozott elemzés - amelyet a szénpiaci tanulmányokra szakosodott New Carbon Finance intézet állított össze - Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Németországban vizsgálta az energiapiaci liberalizáció és az uniós kibocsátáscsere rendszerének hatását az árakra hosszú távon, elsősorban a 2012 utáni időszakban, amikortól újabb változásokat terveznek az EU-rendszerben.

Megállapították egyebek között, hogy a jelenlegi ingyenes elosztási rendszert működtető, liberalizált piacon - azaz Németországban - jelentős profitot jelent az energiacégeknek, mert a szennyezési kvóták értékét akkor is beszámítják az árba, ha azokhoz ingyenesen jutnak. Lengyelországban, ahol tavaly - brüsszeli nyomásra - ugyancsak felhagytak az árampiac állami védelmezésével, idén már hasonló törekvések figyelhetők meg a tanulmány szerint. A szerzők úgy vélik, hogy 2013-ra a magyar és a cseh energiapiac is "valószínűleg kellőképpen versenyképes" lesz ahhoz, hogy az árak egyebek között a szennyezési kvóták értékét is tükrözzék, ráadásul azon kvótamennyiségét is, amely a termelőknek semmibe nem kerül. Mindezekből az elemzők azt a következtetést vonják le, hogy ha szakítanak az ingyenes kvótakiosztással, és a teljes kibocsátási mennyiséget eladásra kínálják, az jóval kisebb áremelkedést jelentene, mint amekkora "egyes iparági vagy kormányzati tanulmányokban szerepel".

Az EU 2013-tól tervezi bevezetni a kvóták 100 százalékos aukciós rendszerét, de erről egyelőre vita van a tagállamok között. A WWF egyik szóvivője, Sanjeev Kumar a tanulmányt úgy kommentálta: "az ingyenes kiosztás vagy az aukció végső soron abba a dilemmába megy át, hogy a pénzt az energiacégek kasszáiba irányítják vagy az európai és fejlődő világbeli klímavédelmi intézkedésekbe".

Az Európai Unióban a szénalapú kibocsátás az összes szennyezésnek még mindig a 20 százalékára rúg, és a most vizsgált országok azok közé tartoznak, amelyek a legnagyobb arányban termelnek áramot szénből - emlékeztet a WWF. A szervezet szerint az aukció jelentené a hiányzó láncszemet, amely összekötné a szennyezést megfizettetni kívánó kvótarendszert a termelőkre nehezedő akkora költségteherrel, amelynek súlya alatt már kénytelenek lennének cselekedni.

(greenfo.hu)